VE 1

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Turističkom zajednicom grada Paga, u sklopu Programa razvoja otoka u 2019. godini, Grad Pag početkom rujna kreće u uređenje uređenje pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 444.444,44 Kn, od čega je 200.000,00 Kn osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak iznosa, 244.444,44 Kn, Grad Pag te bi radovi trebali biti završeni do kraja 2019. godine.


Projektom „Uređenje pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra“, realizirat će se glavni cilj ulaganje u javnu turističku infrastrukturu te obogaćivanje turističke ponude sporta i rekreacije, izravno kroz uređenje i sanaciju pješačko-biciklističke brdske staze, uređenje odmorišta urbanom opremom i signalizacijom te indirektno ulaganjem u turističku ponudu grada Paga i promoviranjem kao ciklo turističke destinacije. Uz pješačko-biciklističku brdsku stazu urediti će se tri lokacije kao odmorišta koje su odabrane prema kriteriju podjele staze na dionice tj. prema visini određene dionice staze i dostupnih vizura. Svako odmorište uredit će se na način da će se opremiti urbanom opremom (klupama, koševima za otpatke, stalcima za bicikle te info panelima sa podacima o gradu Pagu, lokalitetima koji se vide sa staze i sl.). Na najvišoj točci staze postaviti će se „ruža vjetrova u obliku čipke“. Upravo tu jadranski vjetrovi - bura, jugo, tramontana, maestral, burin, levant - pokreću lopatice vjetroturbina koje će se susresti dalje na stazi. Realizacijom projekta, izravno se utječe na povećanje turističke vrijednosti grada Paga, kao kulturnog, aktivnog i ekološki osviještenog turističkog grada. Cikloturizam na Pagu ima ogroman potencijal s obzirom na neobičan, netaknut krajolik pun suprotnosti budući je poznato da je glavni motiv dolaska gostiju u cikloturizmu upravo atraktivnost pejzaža. Razvoj cikloturizma na otoku je odličan alat za produženje pred i posezone, a u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. g. u kojoj je glavni cilj postavljeno pozicioniranje Hrvatske kao jedne od vodećih mediteranskih cikloturističkih destinacija. Razvoj cikloturizma jedan je od starteških projekata Turističke zajednice grada Paga i uspješno se realizira u suradnji s Gradom Pagom u sklopu projekta i uređenja pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra.“

Specifični ciljevi projekta su:
• Obogaćivanje turističke ponude grada Paga kao turističke destinacije;
• Omogućiti turistima i posjetiteljima lokacije bavljenje aktivnim turizmom (biciklizmom, trekkingom, penjanjem)
• Podizanje kvalitete života stanovnika grada Paga i njihovih turista;
• Turističko vrednovanje manjih kulturni i prirodnih lokaliteta na otoku
• Širenje turističke ponude novim turističkim proizvodom (krškog krajolika i bure)
• Pozicioniranjem grada Paga kao turističke destinacije aktivnog turizma namijenjene rekreativcima, cikloturistima, obiteljima s djecom

O stazi „Zagrljaj kamena i vjetra“
Dvjestotinjak metara od povijesne jezgre grada Paga u blizini gradskog groblja započinje uspon do vrha Kiršina (263 m.n.v.) na kojem je smješten odašiljač HRT-a te se potom nastavlja kroz polje vjetroelektrana Ravna. Postojeći put je zbog utjecaja vremenskih atmosferilija (kiše, bure, soli), krškog krajolika i neodržavanja u lošem stanju. Ukupna dužina staze iznosi 7,5 km, a ide od Gradskog groblja u Pagu, preko repetitora do vjetrenjača vjetroparka Ravna1. Staza će se urediti i označiti, a jedan dio popraviti i nasipati u dužini 2,5 km. Također, urediti će se 3 odmorišta s urbanom opremom i tabelama, postaviti klupe, koševi za otpatke, stalci za bicikle i sl., izraditi će se ruža vjetrova u obliku čipke, postaviti info paneli i table s informacijama o stazi, oznake o autohtonom bilju, prapovijesnoj gradini te ostalim zanimljivim i poučnim podacima duž staze kao i oznake bike route. Radove će izvesti tvrtka Pag II d.o.o.

Provedbom Programa razvoja otoka 2019. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU omogućuje podršku kratkoročnim infrastrukturnim projektima na području otoka, a koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i turističke infrastrukture te na područje zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Cilj Programa za razvoj otoka stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Program ima važnu ulogu pri provedbi otočne politike jer, kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja, značajno pomaže otočnim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te doprinosi izgradnji temeljne otočne infrastrukture a time i ukupnom razvoju otočnih područja.

VE2

 

VE3

0
0
0
s2smodern