Ples pod maskama, karnevalski tanci, primopredaja vlasti, čitanje oporuke i spaljivanje Marka i još puno toga očekuje nas na 586. Paškom tradicionalnom karnevalu.

 

Pokladni običaji ili karneval,prastari su narodni običaji ukorijenjeni u duše žitelja Paga. Ni glad, ni siromaštvo, ni zabrane, ni prisile nisu izmijenili duh karnevala ni njegove temeljne sadržaje od povijesti do danas. Oduvijek je karneval bio prigoda za druženje Pažana, bez obzira na društveni položaj ili političko uvjerenje. To je jedinstvena prigoda da se kroz tanac, Paško kolo, Robinju i paške napjeve iskažu bogate kulturne i tradicionalne vrijednosti te neuništivi duh grada Paga. U subotu, 2. ožujka u organizaciji Plesne udruge Kissa, a pod pokroviteljstvom TZ grada Paga i grada Paga, održano je natjecanje "Ples pod maskama" u dječjem vrtiću Paški mališani u Pagu te karnevalski tanci u II magazinu soli uz Tempo bend iz Zadra.

Karnevalska događanja od 3.-6. ožujka 2019.
Nedjelja, 3. ožujka
U nedjelju, 3. ožujka kreće Karnevalska povorka u 16 sati sa trajektnog pristaništa.
Danas već tradicionalna maškarana povorka obalom i gradskim ulicama u pravcu trga, pijace.
Svečarskim govorima gradonačelnika i princa karnevala isimboličnom predajom ključa grada u 16.35 sati obaviti će se primopredaja vlasti, nakon čega će gradska limena glazba zasvirati paško kolo. Kolo predvodi gradonačelnik odjeven u pašku narodnu nošnju. U kolo se hvata i princ, a za njim i svi ostali. 1. kolo započinje u 17 sati a zadnje kolo završava u 20 sati. Na trgu će nastupiti KUD Družina, glazbeno društvo Stankovci te Zvijezde Pagovizije. Izbor najboljih maski je iza 19 sati.
U II magazinu soli održat će se koncert benda Bracera. Početak koncerta je u 21 sat.

Ponedjeljak, 4. ožujka
Program tradcionalnog Dječjeg dana započinje na gradskom trgu sa cirkus teatrom Triko, klaunski show, hodanje na štulama, žongleri sa vatrom i karnevalske radionice za najmlađe. Od 17 sati do 20 sati na pijaci se pleše tradicionalno paško kolo. Na trgu će nastupiti djeca iz dječjeg vrtića Paški mališani, dječji KUD Družina, Plesna udruga Kissa i dječji zbor Vijolice a dodijeliti će se i nagrade za najbolje maske.
U II magazinu soli nastupiti će Klapa SOL. Početak koncerta je u 21 sat.

Utorak, 5. ožujka
Karnevalsko kolo na pijaci od 17 do 20 sati uz nastup male škole gradske glazbe Pag, KUD-a Družine koji će izvesti Pašku robinju, starinsku pučku dramu čiji začeci sežu u daleku prošlost a ostala je sačuvana u narodu sve do današnjih dana. Nastupit će i narodna glazba iz Trogira te će se održati tumbula uz neizbježnog janjca i paški sir i na kraju podjela lista Baš nas briga.
U II magazinu soli nastupa grupa Furešti i Kumpanji. Početak koncerta je u 21h.

 

Srijeda 6. ožujka

Zadnji dan karnevala završava spaljivanjem Marka, krivca za sve nedaće u Pagu
Pogrebna povorka kreće u 15.30 sati ispred kina i ide do mosta gdje će se pročitati oporuka i spaliti Marka. Ovogodišnje zadnje dane karnevala popratiti će i ekipa dokumentarnog programa Hrvatske radio televizije. Organizatori ipokrovitelji zadnjih dana na paškoj Pijaci su Turistička zajednica grada Paga i grad Pag, a maškaranih zabava u II magazinu soli klub Vortex.

Dođite u Pag na 586. tradicionalni karneval!

Povorka
Plakat2
Plakat
Pijaca1
Pijaca
Karneval-2

0
0
0
s2smodern