Danas, 11. veljače 2019. u gradskoj vijećnici Grada Paga održano je svečano potpisivanje Ugovora između Grada Paga i Ministarstva državne imovine o ustupanju na uporabu dvije nekretnine - tvrđave Fortica i kule Skrivanat te je Grad Pag stekao pravo upravljanja sa dva izuzetno vrijedna kulturna spomenika.


Ugovor su potpisali Goran Marić, ministar državne imovine i Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga a na svečanom potpisivanju sudjelovali su: Božidar Longin, župan Zadarske županije i Davorin Fabijanić, zamjenik gradonačelnika grada Paga.

Nakon potpisivanja Ugovora delegacija je obišla Kulu Skrivanat i uži centar Grada Paga te je Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga upoznao ministra Marića i sa problematikom palače Matasović koja se nalazi na gradskom trgu. Nekad velebno povijesno zdanje danas je zbog problema oko imovinsko pravnih odnosa u vrlo zapuštenom stanju te joj zbog dotrajalosti prijeti rušenje. Koliko je palača u lošem stanju jasno pokazuju i zaštitne metalne mreže postavljene zbog opasnosti od kamenih dijelova koji otpadaju sa zgrade.

"Današnjim potpisivanjem Ugovora riješili smo problem koji je postojao već duži niz godina te ćemo ova dva, vrlo vrijedna spomenika kulture urediti za potrebe kulturnog turizma ipredstavljati će bogatu ponudu Paga gdje će se održavati razne kulturno-zabavne manifestacije poput koncerata, kazališnih predstava, ljetnih radionica i sl. Uskoro bi trebali riješiti probleme i oko Palače Matasović te smo danas otvorili i novo poglavlje u pregovorima smo s Ministarstvom državne imovine za ustupanje i ove nekretnine. Nakon potpisivanja Ugovora krenuli bi u izradu projektne dokumentacije i obnove, pripremili projekt i aplicirali na natječaje EU fondova" istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

"Vlada Republike Hrvatske je donošenjem zakona omogućila predaju na upravljanje državne imovine i zahvaljujući tom zakonu, potpisan je i ovaj Ugovor. Iznimno smo zadovoljni da je Grad Pag dobio na upravljanje Kulu Skrivanat i tvrđavu Fortica te smo spremni na suradnju i oko problema palače Matasović. Vjerujemo da će se imovinsko pravni odnosi ubrzo riješiti i da Palača Matasović neće još dugo biti u takvom stanju", izjavio je Goran Marić, ministar državne imovine.

"Zahvalio bih i Ministarstvu državne imovine i ministru Mariću jer je jedan od njegovih prvih poteza bilo objedinjavanje svih zahtjeva jedinica lokalne samouprave za državnim zemljištem i imovinom. Ova Vlada je krenula u rješavanje neiskorištene državne imovine u dogovoru sa županijom, gradovima i općinama koji najbolje znaju kako ju iskoristiti i staviti u funkciju za bolji život svojih stanovnika, a današnje potpisivanje Ugovoraupravo je rezultat toga" istaknuo je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađenaje u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag.
Utvrda Fortica izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. U prošlosti je bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna. Otok Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto često su bili izloženi napadima gusara.

FBIMG1549886701183
FBIMG1549886684815
FBIMG1549886693639

0
0
0
s2smodern