Pod pokroviteljstvom Zadarske županije-Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša i Turističke zajednice Grada Paga, udruga Volim Vlašići u sklopu projekta "Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše" postavila je na plaži u Vlašićima 3 info table s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata.


Ciljevi projekta su smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca; mještana, turista i posjetitelja, očuvanje prirode i bioraznolikosti uvale Vlašići kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti, briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000.
O projektu je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići rekla: "Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na plaži u uvali Vlašići. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili. Broj dnevnih posjetitelja i kupača prelazi brojku 300, a od toga ih je sigurno pola pušača. Većina tih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci, a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta. Ne poduzmemo li uskoro neke mjere moglo bi doći do većeg ekološkog zagađenja. Uvala Vlašići je 2014. godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR3000044. Unatoč dobroj očuvanosti staništa, glavne prijetnje su mu prekomjerna urbanizacija i betonizacija obale, prekomjeran izlov njegovih bioloških bogatstava te onečišćenje. Upravo iz tog razloga smo pokrenuli ovaj pilot projekt te na plažu postavili 3 table s nosačima u kojima se nalaze besplatne papirnate pepeljare za pušače te nosače u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata."
U udruzi Volim Vlašići navode kako su prednosti papirnatih pepeljara u tome što spriječavaju bacanje opušaka na plažu, ekološki su prihvatljive i 100% razgradive - izrađene korištenjem razgradivih materijala, ponovno su upotrebljive - mogu se iskoristiti nekoliko puta, besplatne su, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu, idealne su za informiranje i educiranje pušača, posjetitelja i turista, zadovoljavaju navike pušača, pomažu u sprječavanju izazivanja požara bacanjem opušaka u prirodu i mogu se baciti i u obične kante na plaži.
Rezultati postavljanja papirnatih pepeljara su smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, odgovorniji pušači, educirani, senzibilizirani i informirani pušači, mještani, posjetitelji i turisti o prirodnim vrijednostima, bioraznolikosti, zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, flori i fauni na području Vlašići u sklopu eko mreže Nature 2000.
Ekipa emisije More snimila je prilog o ovom projektu koji će biti prikazan u emisiji More u nedjelju, 19. kolovoza 2018. godine na 1. programu HRT-a.
IZVOR: Radio Pag

 

0
0
0
s2smodern