Program koncerata 20. PagArtFestivala odvijat će se na različitim otočkim lokacijama – violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić, utemeljitelj i umjetnički voditelja festivala, kao i francuski pijanist Nicolas Bourdoncle nastupit će u crkvi sv. Frane u Pagu a mlade glazbenice - orguljašica Tea Kulaš i sopranistica Antonia Dunjko izvest će odabir sakralnih djela u crkvi uznesenja bl. Djevice Marije, paškoj Katedrali.

Epoque orkestar i dirigent Jan Kučera iz Češke sa solistom Krešimirom Bedekom na gitari muzicirat će ispred crkve u Starom gradu Pagu te u prelijepim Lunjskim maslinicima. Na istim otvorenim pozornicama, pod zvjezdanim nebom, nastupit će i Filip Merčep s programom za marimbu i vibrafon, kao i u Domu kulture u Kolanu. Program će se odvijati od 31. srpnja do 17. kolovoza.

PagArtFestival utemeljio je Lovro Pogorelić 1999. godine s tadaosnovanim zagrebačkim društvom Pažana. Od 2001. kompletnu produkciju i organizaciju vodi Umjetnička organizacija „Lovro&Nina“.

Festival beskompromisno razvija ideju „ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste“, što ga izdvaja među brojnim drugim festivalima. Nema mjesta za light-summer programe ili školske priredbe. Ne najavljuju se redom sve sami vrhunski glazbenici već izvedbe same govore za sebe. Vjerojatno najveća vrijednost festivala je u tome što je unatrag dvadeset godina zadržao i unaprijedio odaziv publike kako brojem tako i kvalitetom. Razlog leži u suverenosti i ozbiljnosti umjetničkog voditelja, pijanista Lovre Pogorelića, i njegove supruge Nine, muzikologinje, koja vodi produkciju, organizaciju, marketing i P.R. te oboje snose potpunu i isključivu odgovornost u umjetničkom, organizacijskom i financijskom smislu. Pomoćnici su im gitarist Krešimir Bedek i Tea Kulaš koja je ovih dana postala prva Zadranka s diplomom orgulja, a studira i muzikologiju.
Proteklih godina na PAF-u nastupili su renomirani hrvatski i svjetski glazbenici – izdvojimo pijaniste: Andrej Gavrilov, Konstantin Bogino, Eugen Indjic i Lovro Pogorelić, gudače: Ilja Grubert, Grigorij Žislin, Nikita Borisoglebskij, Monika Leskovar, Aleksandar Milošev i Stefan Milenković, gitariste: Aniello Desiderio, Darko Petrinjak, Zoran Dukić, Petrit Çeku i Krešimir Bedek (sustavno se podržava zagrebačka gitaristička škola), lutnjista Edina Karamazova, primadonu Dunju Vejzović, komorne ansamble: Zagrebački solisti, Komorni orkestar slovenske filharmonije, Zadarski komorni orkestar, Brahms trio (Moskva), Trio Čajkovski, kvarteti Šostakovič, Tartini, Fine Arts Quartet i Papandopulo kvartet saksofona. Na festivalu je nastupio i jazz pijanist Matija Dedić sa svojim triom. Filip Šovagović za PAF režirao je dokumentarni film Koncert- jedan dan jednog klavira s projekcijom u Starom gradu Pagu, i monodramu Stanje nacije. Upriličene su izložbe fotografija MiaVesovića i Damira Fabijanića te gvaševa Ede Murtića. Predstavljena je poezija Luke Paljetka, Natalije Vorobjove Hržić i Nielsa Hava.
Festival se ističe i elegantnim crno-bijelim vizualima s umjetničkim fotografijama J. Portade, klasičnim i nostalgičnim, i to s namjerom, i opet ukazujući na svoju primarnu kvalitetu a to je-ozbiljnost u svakom pogledu.
Jedna od karakteristika festivala je predstavljanje odabranih mladih hrvatskih glazbenika (Lana Genc, Danijel Detoni, Goran Filipec, Filip Merčep i dr.) kao i suradnja s lokalnim izvođačkim skupinama (KUD Družina s izvedbom Paške robinje i Gradska glazba Pag). Festival je otvorio nove koncertne prostore - Stari grad Pag, Crkva svetog Frane u Pagu, Dom kulture Kolan i prelijepe Vrtove lunjskih maslina. Upravo u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina (kao i u Starom gradu Pagu) ovoga ljeta gitarist Krešimir Bedek i češki Orkestar Epoque pod ravnanjem dirigenta Jana Kučere izvest će magični Rodrigov koncert Aranjuez pod zvjezdanim nebom. Filip Merčep održat će pašku turneju (Lun-Kolan-Pag) s programom na marimbi i vibrafonu, Lovro Pogorelić ponovo će nastupiti s violistom Aleksandrom Miloševom, a mlade glazbenice Tea Kulaš (orgulje) i Antonia Dunjko (sopran) predstavit će se kroz odabir sakralne barokne glazbe u paškoj katedrali. Festival će završiti recitalom francuskog pijanista Nicolasa Bourdonclea.
Program se odvija od 31. srpnja do 17. kolovoza

Plakat 20. PagArtFestivala - PDF

plakat
StarigradPag-Petrit8817-amblemiveo2-Aljoa
pozornicaLun--PAF2-TMaras
pozornicaLun--PAFTMaras

 

0
0
0
s2smodern