01 DSC 2280

Pod pokroviteljstvom Grada Paga i Zavičajnog kluba Pažana i prijatelja otoka Paga, a u sklopu obilježavanja Dana Grada, u Zagrebu je u petak, 23. ožujka 2018. održana promocija prvog paškog povijesnog romana “Ružarij nane Jerke” autora Iva Fabijanića. Ovaj roman posvećen gradu Pagu predstavio se u dvorani Matice Hrvatske na Strossmayerovom trgu, a okupio je velik broj Pažana sa zagrebačkom adresom.

Na početku promocije pročitan je govor gradonačelnika Ante Fabijanića u kojem je pozdravio prisutne i čestitao im Dan Grada. Tom prilikom pozvao je sve prisutne Pažane i zaljubljenike u naš grad, koji su voljni dati svoj doprinos razvoju Paga, na suradnju i partnerstvo naglasivši pritom da će uvijek biti dobrodošli u svom rodnom gradu.

- Predstavljanje knjige Ive Fabijanića „Ružarij nane Jerke“ privuklo je vrlo veliki interes. U dvorani Matice hrvatske u centru Zagreba okupilo se oko sto članova zagrebačkog Društva Pažana i prijatelja otoka Paga. Naime, toliko se ljudi često ne okupi na promocijama poznatih književnika. Ali autor i njegova prva knjiga to su potpuno opravdali jer je, iako nije riječ o profesionalnom književniku, promocija bila vrlo zanimljiva. Čuli smo brojne zanimljivosti iz prošlosti o Pagu i njegovim stanovnicima koje do sada nismo znali, a Ivo je pročitao nekoliko dobro izabranih odlomaka iz svog povijesnog romana kojima je pokazao da ima talenta i za književnost pa možda ne ostane sve samo na ovoj knjizi. Zato nije ni čudo kako je autor, suočen s velikim interesom za svoj književni prvijenac i u Zagrebu (na njegovu posvetu čekalo se u podužem redu), najavio da će za naredna predstavljanja u Zadru i Lastovu trebati dotiskati određeni broj knjiga. Promociju je uspješno vodio predsjednik društva Marin Berlengi, pjesmom i svirkom obogatila ju je muška klapa Čežnja u kojoj nastupaju članovi društva, a sve je, naravno, završilo druženjem uz pjesmu i paške specijalitete“, - rekao je Željko Bukša, zagrebački novinar paških korijena.

Iva Novosel, uspješna zagrebačka blogerica, inače rođena Paškinja, komentirala je: - Nažalost, malo je situacija koje mogu okupiti zagrebačke Pažane, Paškinje i one koji se tako osjećaju na jednom mjestu. Na promociji knjige Iva Fabijanića, okupilo se mnogo takvih, čak nekoliko generacija koje su uživale u slušanju ulomaka iz knjige. Starije, koje su neke pročitane događaje i sami proživjeli i one nešto mlađe kojima je bilo zanimljivo slušati romansiranu povijest grada, informacije kojih je zapravo jako malo. I na kraju, dovoljno je bilo malo pandešpanja, malo rožoja, jedna pisma, poneko “Poznivaš nju?, Ne, cigova si ti?” , kao uostalom na svakom paškom okupljanju, da se osjećamo bliže doma. Trebalo bi češće, svi smo se složili.

IMG 20180323 171301

IMG 20180323 172948

web naslovnica Fabijanić 300x419

0
0
0
s2smodern