U sklopu svečanog obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade "Vukovi" i 10. obljetnice motorizirane bojne 9. gbr "Vukovi" u Gospiću u petak, 27. listopada 2017., održana je ceremonija preimenovanja vojarne "Eugen Kvaternik" u vojarnu "9. gardijske brigade Vukovi".
Svečanom programu ispred Grada Paga prisustvovali su zamjenik gradonačelnika i predsjednik UHVDR-a Grada Paga Davor Fabijanić i predsjednik gradskog vijeća Grada Paga i Predsjednik Odbora za branitelje Grada Paga Domagoj Vičević
U Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije misu za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu služio je generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić. U svojoj propovijedi podsjetio je kako su pripadnici "Vukova" na oltaru domovine ostavili najvrjedniju žrtvu te kako njima u čast i spomen moramo nastaviti brinuti o svojoj domovini. "Ne dozvolimo da nam otrov razara nacije, ne dozvolimo da razara nas i da nas razdvaja. Držimo se zajedno jer gdje su crkva i narod tu je i domovina", poručio je o. Mamić.
Uslijedio je svečani mimohod, koji je završio ceremonijom preimenovanja vojarne "Eugen Kvaternik" u vojarnu „9. gardijske brigade Vukovi". Tim povodom položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred spomen obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. gbr "Vukovi".
Dana 1. studenog 1992. godine ustrojena je 6. gardijska brigada, kasnije preimenovana u 9. gardijsku brigadu. Za zapovjednika je imenovan pukovnik Mirko Norac, dotadašnji zapovjednik 118. brigade HV-a.
Tijekom Domovinskog rata u obrani naše domovine sudjelovali su i branitelji sa otoka Paga i grada Paga u sastavu 9. gbr. Djelovali su u vrlo teškim trenucima, imali su manjak naoružanja, ali srce i hrabrost za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskih sinova. Domovinski rat ostavio je duboke rane, ali zahvaljujući odlučnosti branitelja agresor nije slomio naš duh i optimizam i ostvarili smo pobjedu i ostvarili višestoljetni san.
0
0
0
s2smodern