DSCN9939Procesijom od Starog grada do Paga i liturgijama u kojima je sudjelovao velik broj vjernika, u Pagu je proslavljena Vela Gospa, najveći vjerski blagdan na otoku. U noći od 14. na 15. kolovoza u Starom gradu je održano bdijenje koje je počelo u 22: 30 sata i trajalo do 4:30 sati. Nakon bdijenja, u crkvi Sv. Marije u Starom gradu održana su misna slavlja. Središnji dio obilježavanja Vele Gospe u Pagu je svečana procesija koja je iz Starog grada krenula u 18:00 sati. U procesiji je kip Majke Božje, uz molitvu više tisuća vjernika, iz Starog grada prenesen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu, a koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

 

Prema tradiciji kip majke Božje ostat će u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja do blagdana Male Gospe, 8. rujna kada će se u procesiji vratiti u svetište u Starom gradu. Zavjetna procesija kojom se kip Majke Božje iz Starog grada donosi u Pag održava se od 1855. godine.

Zanimljivost ovogodišnje proslave je što je nakon više od 20 godina prvi puta organizirano došao brod iz Karlobaga sa stotinjak hodočasnika, a kao simbol ponovne suradnje i mogućnosti uspostavljanja trajektne linije Karlobag - Pag. Vjernici iz Paga , koji su vidjeli pristajanje broda iz Karlobaga, bili su istinski dirnuti. „Nekada je to bilo uobičajeno. Brojni vjernici iz Gospića dolazili su brodom u Pag na blagdan Vele Gospe i sada kada sam ovo vidjela gotovo su mi krenule suze od sreće" – rekla je gospođa Marija iz Paga. Na brodu su bili i službeni uzvanici, Župan Ličko- senjski Darko Milinović, bivši župan Milan Kolić, predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović, gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović i drugi. Brod iz Karlobaga dočekali su gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga Domagoj Vičević.

„Ovo je prvi korak u cilju da opet zajedno uspostavimo trajektnu liniju Karlobag – Pag koja bi puno značila i nama i Općini Karlobag, ali i Gospiću i cijeloj toj županiji. Za Pag bi bila divna slika da nam svake godine za Velu Gospu dolaze vjernici iz Gospića i Karlobaga hodočastiti u Pag. Naravno, turistički segment je vrlo bitan i ta linija bi Pagu donijela brojne pozitivne stvari. „ – rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

U procesiji je osim izaslanstva iz Ličko – senjske županije sudjelovao i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović te župan Zadarski Božidar Longin. Uzvanici su s predstavnicima Grada Paga sudjelovali na prigodnoj večeri, a na Branimirovoj obali za vjernike i sve posjetitelje bio je održan prigodan zabavni program uz Bepa Matešića i Davida Ricova.

DSCN9948
DSCN9942
DSCN9939
DSC2133
DSC2108
DSC2092
DSC2088
DSC2087
DSC2085
DSC2083

0
0
0
s2smodern