U posljednjih nekoliko dana svjedoci smo izvanrednih situacija koje su pogodile kompletno Hrvatsko priobalje. Vatrena stihija, ojačana burom, opustošila je preko 60 odvojenih područja. Jedno od takvih područja bio je i otok Pag. Sa subote 15. srpnja na nedjelju 16. srpnja izbio je požar na dijelu otoka poznatom kao Šeguta (prostor između elektro rasklopnog postrojenja t110 i naselja Proboj - Košljun) ukupno spaljene površine 820 hektara. Na požarište su odmah upućene sve posade DVD-a Pag, a akciji gašenja su se priključila i susjedna vatrogasna društva: DVD Lun, DVD Novalja, DVD Kolan, DVD Sveti Martin Povljana, DVD Ražanac, postrojba Camping Village Simuni, posada DIP-a Zadar, te tri kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nadljudskim naporima i unatoč jakoj buri, koja je na mahove dosezala brzinu od 110 km/h, zemaljske snage uspješno su tijekom noćnih sati u nekoliko navrata obranile mjesto Proboj i veliki broj izdvojenih stambenih i gospodarskih objekata na tom području. Nakon smirivanja vjetra, gašenju su se pridružila tri kanadera koja su od 11:00 do 12:30 uspješno spriječila prodor vatre do naselja Košljun. U popodnevnim satima na požarište su upućene dodatne snage DVD-a Novalja i DVD-a Pag koje su pomogle iscrpljenim gasiteljima.

Predsjednik DVD-a Pag Jure Orlić zahvalio je svim kolegama i kolegicama koji su se nesebično odazvali i pomogli DVD-u Pag u toj teškoj noći.

„ Hvala od srca svim kolegama i kolegicama, svim društvima i postrojbama koje su uspješno odolijevale naletima vatre te, ponekad uz veliki osobni rizik, branili postavljene koridore, naselja, ljude i imovinu. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Grada Paga Anti Fabijaniću, zamjeniku gradonačelnika Grada Paga Davoru Fabijaniću i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Paga Domagoju Vičeviću koji su naizmjenice tijekom cijele noći i sutrašnjeg dana obilazili gasitelje i snabdjevali ih s hranom i pićem. Veliko hvala i svim mještanima Proboja, Košljuna i Paga koji su tijekom cijele noći ostavljali hladne napitke i hranu gasiteljima pored hidranta u naselju Košljun i na raskrižju Proboj – Košljun. I na kraju veliko hvala djelatnicima interventnog tima Hitne pomoći u Pagu koji su tijekom cijele nedjelje primali i prioritetno obrađivali ozljeđene vatrogasce. Osim toga, uputili su i jedno interventno vozilo koje je dodatno saniralo ozljeđene oči vatrogascima na samom požarištu. Na taj način gasitelji su se mogli unutar samo 10 minuta ponovno spremni vraćati na požarište .

Ostali smo bez velikog dijela gasiteljske opreme jer smo doslovce ispred vatrene stihije birali između opreme i života. Zbog toga smo apelirali na Grad Pag i Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije da nam se hitno osiguraju sredstva za kupnju nove opreme kako bi mogli nastaviti pružati kvalitetnu uslugu vatrozaštite. Stoga se zahvaljujemo instituciji gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Paga koji su po prioritetnom postupku osigurali 45. 000,00 kuna za kupnju i dopremu nove opreme. Vatrogasna zajednica Zadarske županije prioritetno nam je dostavila više komada vatrogasnih cijevi na kojima se od srca zahvaljujemo.

Hvala svima na podršci, pomoći i riječima pohvale, riječima koje su u gasiteljima budili novu snagu prijeko potrebnu za borbu i nove pobjede. Ovo je naš poziv, radimo ga dobrovoljno, ponekad umorni, ali uvijek jednako spremni i jednako odgovorni." - zaključio je predsjednik DVD-a Pag Jure Orlić.

0
0
0
s2smodern