Festival smokava održava se u Zadru već 9. put za redom. Organizatorica festivala, gđa Sandra Babac Damjanić ovim festivalom promovira smokvu u svim njezinim oblicima. Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.

U nastavku donosimo osvrt učenice Srednje škole Bartula Kašića u Pagu na sudjelovanje u jednom dijelu ove manifestacije.
„Ove godine i moja je škola sudjelovala na Festivalu smokve koji se je održavao u Muzeju antičkog stakla u Zadru. To je festival kojeg već deveti put za redom organizira gđa Sandra Babac Damjanić, promovirajući smokvu kao važan dio mediteranske prehrane i kulture uopće.
Naši mentori, prof. Branko Tičić i Teo Bukša, odabrali su upravo nas, treći razred ugostiteljske struke, da im se pridružimo u ovom „izazovu". Kao razred, s našim smo se mentorima odlučili pripremiti nešto malo drugačije, ali uz uvjet da smokva i dalje bude u centru pažnje. Složili smo se oko izbora jela jer nam je svima bio cilj prezentirati smokvu u drugom izdanju. Odabrali smo nekoliko jela i od toga napravili meni.
Dva dana nam je trebalo da sve to pripremimo i osmislimo postav stola i prezentaciju.
Napokon petak! U osam sati ujutro krenuli smo prema Zadru. Nismo mogli sakriti uzbuđenje. Iako je bilo rano jutro, nismo prestali čavrljati o tome što tko očekuje te kakva bi jela i slastice mogli pripremiti drugi sudionici. Kada smo napokon stigli i ušli u muzej, vidjeli smo da ostali sudionici već postavljaju stolove pa smo i mi započeli s radom. Postavljajući stol, okretala sam se i gledala kako su drugi sudionici prezentirali svoja jela. Uglavnom sam vidjela razne varijante slastica, dok smo mi imali cjelokupni meni. Na početku stola postavili smo juhu od smokava kao naše prvo jelo, zatim, kao toplo predjelo, servirali smo janjeću jetricu na starorimski način s crnim grožđem i, naravno, smokvama. Sljedeće jelo bila je teletina na starorimski način, također sa smokvama, a kao prilog glavnom jelu poslužili smo ječam s motarom. Za slatko na kraju pobrinuli smo se pripremivši fritule sa smokvama i umakom od divlje kupine te okruglice od smokava s bademom i umakom od smokve i naranče.
Samo otvaranje manifestacije odvilo se jako brzo jer su posjetitelji bili nestrpljivi probati jela prije nego ona nestanu.
Na kraju nam se trud isplatio jer su posjetiteljima naša jela bila vrlo ukusna. To smo i očekivali jer smo ipak imali drugačiju ponudu od drugih. Naime, jela koja smo pripremili i prezentirali „ukrali" smo starim Rimljanima još iz 1. stoljeća poslije Krista. U jednoj od mnogobrojnih izjava za medije, naš mentor Branko Tičić je, održavši lekciju iz povijesti i gastronomije rekao: „Pripremili smo jela rimskih patricija koja su karakteristična po biljkama koje su uzgajali i koristili u svakodnevnoj prehrani, od smokava, grožđa te ostalog voća i mirodija koje su mogli naći ili su prilikom osvajanja donosili u svoje gradove."
No, i jela ostalih sudionika predstavljala su zanimljive kombinacije namirnica kao i izvanredan okus.
Negdje oko 13 sati završio je ovaj događaj i vratili smo se u svoju školu. Putem smo rezimirali viđeno (i kušano). Ovo je za nas bilo jako lijepo iskustvo te se nadam da će naša škola i u budućnosti sudjelovati u ovom i sličnim događanjima."

 

Izvor: Srednja škola Bartula Kašića Pag

0
0
0
s2smodern