I ove godine u Hrvatskoj će se odvijati aktivnosti vezane uz promatranje ptica povodom EuroBirdwatch dana i to tijekom vikenda 1. i 2.10.2016.

Udruga Volim Vlašići u suradnji sa udrugom Biom i javnom ustanovom Natura Jadera organizira promatranje ptica u Ornitološkom rezervatu Veliko Blato na otoku Pagu, u subotu, 1.10.2016. od 10-12 sati.

Obilazak rezervata voditi će Morana Bačić, stručna suradnica u JU Natura Jadera. Biti će osigurano 20 dalekozora, a organizatori pozivaju zainteresirane da ponesu ukoliko ga imaju svoj. Sudjelovanje je besplatno a broj sudionika ograničen. Za informacije i prijave kontaktirajte nas na: [email protected]

EuroBirdwatch je najveći događaj u organizaciji BirdLife partnera u Europi i njihovih lokalnih partnera, a odvija se svake jeseni s ciljem uključivanja šire javnosti u promatranje ptica na migraciji i općenito podizanja svijesti građana o ovom prirodnom fenomenu.
U Hrvatskoj je do sada zabilježena 401 ptičja vrsta. Na otoku Pagu ističu se ornitološki rezervati Veliko, Kolansko i Malo Blato. Posebnost ovih staništa je bočata voda i močvarna vegetacija razvijena oko blatina čime se značajno obogaćuju krška, ogoljela i vegetacijom siromašna staništa otoka Paga. Navedena staništa bogata su autohtonim pticama gnjezdaricama, pticama selicama koje se ovdje zadržavaju u vrijeme jesenske i proljetne selidbe te pticama zimovalicama.
Ornitološki rezervat Veliko Blato na otoku Pagu predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Duljina močvarnog staništa je oko 2 km i prosječna širina oko 1,2 km.
Organizatori pozivaju zaintersiorane da dođu u subotu, 1.10.2016. u 10.00 sati da prošetaju, promatraju i prebroje razne vrste ptica koje imaju stanište ili su u migraciji na Velikom Blatu.

0
0
0
s2smodern