U nedjelju, 19. lipnja završen je 7. Međunarodni festival čipke koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije


U petak, 17. lipnja svečanom ceremonijom na Trgu Petra Krešimira IV otvoren je 7. Međunarodni festival čipke. Otvaranje je započelo s promenadnim koncertom Gradske glazbe Pag,
Svečanost otvaranja uveličali su Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, župan Stipe Zrilić, ujedno i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović , Renata Sabljar Dračevac, potpredsjednica Županijske skupštine te predstavnici gradova inozemnih gradova prijatelja, kulturnih, privrednih i crkvenih institucija. U programu otvaranja nazočnim gostima prigodnim riječima obratila se Neda Oros, predsjednica Udruge paških čipkarica Frane Budak. Gradonačelnik Paga Željko Maržić je istaknuo da je održavanje ovog festivala zahvala svim paškim čipkaricama koje su svojim marljivom, samozatajnim radom stvorile najljepšu rukotvorinu žensku ruku kojom se ponosi grad Pag, ali i Hrvatska te ju je kao takvu vrijednost prepoznao i UNESCO i zaštitio je kao nematerijalnu kulturnu baštinu.
Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma je u svom govoru rekao:
"Turizam više nije samo sunce i more, gosti danas traže drugačiji, autentičan doživljaj i zanimljivosti. Svaka destinacija u Hrvatskoj jedan je dio cjelovite turističke priče koja je raznolika, bogata i koja može privući različite segmente tržišta, koja može biti zanimljiva brojnim gostima koji imaju različite potrebe i očekivanja od svog putovanja. I zato je posebno važno poticati festivale kao što je Međunarodni festival čipke, kojim tradicija, povijest i vještina dolaze u fokus. Ta kulturna baština, bogatstvo prekrasnih primjeraka rada ljudskih ruku mogu se pronaći u svim dijelovima Hrvatske, a predstavljaju ogroman potencijal i za hrvatski turizam."
Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević, župan Stipe Zrilić otvorio je 7. Međunarodni festival čipke i naveo" Događaj je važan ne samo za vas nego i za cijelu Zadarsku županiju koja nas stavlja u centar kulturnih događaja u Hrvatskoj. Pag kao jedan od rijetkih gradova koji je napravljenih točno po nacrtu, sa svojom bogatom poviješću i kulturnim nasljeđem, grad je kojeg možemo slobodno nazivati Gradom kulture. Možete biti ponosni na kulturnu baštinu koju njegujete i koja vas je učinila prepoznatljivima. I nastojite to očuvati kao i prirodne ljepote koje su vam Bogom dane i koje vas također čine posebnima".
U programu otvaranja sudjelovali su ženska klapa Peružini, Maja Obad koja je izrecitirala pjesmu Mom gradu te Ivo Maržić i Vanja Fabijanić otpjevavši pjesmu o svom otoku – Kamena lađa.
Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala bio je hologram "Čarolija Paga" koji se prikazivao na glavnom gradskom trgu i izazvao divljenje posjetitelja – na vodenom zidu vrtjele su se fotografije različitih paških čipki, narodne nošnje i simbola grada Paga, a dio projekcije se prikazivao na pročelju Zborne crkve Uznesenja Marijina i pročeljima okolnih zgrada.
Drugog dana festivala nastupili su članovi KUD-a Družina i prikazali posebnost i ljepotu paške narodne nošnje. U staroj gradskoj jezgri održan je program „Stara paška ulica" koji prikazuje život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća.
U jutarnjim satima u atriju Kneževog dvora održana je radionica izrade čipke Moji prvi punti koju je vodila čipkarica Jasna Magaš.
Posljednjeg dana festivala Gradska glazba Pag održala je koncert na Trgu Petra krešimira IV kojeg je prekinula kiša, pa je ceremonija zatvaranja održana u prizemlju Kneževog dvora. Predstavnici organizatora Grada Paga, Turističke zajednice grada Paga i Udruge paških čipkarica Frane Budak uručili su zahvalnice i prigodne poklone čipkaricama i svima koji su sudjelovali u programu festivala. Nakon toga održan je koncert Kvarteta Gioacchino u prizemlju Kneževog dvora.
Na ovogodišnjem festivalu čipke čipkarsko umijeće predstavile su čipkarice iz Češke, Italije, Mađarske, Poljske, Rusije, Slovačke, Švicarske i Hrvatske.
Tijekom trajanja festivala domaćini su priredili nekoliko izložbenih prostora u staroj gradskoj jezgri Paga – u Kneževom dvoru su se razgledale izložbe zemalja sudionica. Tu je i Galerija paške čipke, zatim jedinstvena izložba u benediktinskom samostanu Sv. Margarite dok je bogatstvo crkvenog ruha prikazano u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja. U crkvi Sv. Jurja postavljena je izložba fotografije starih paških čipkarica Foto kluba Pagu pod nazivom "Ruke moje nane". Ljepota paške narodne nošnje i paškog etno bogatstva mogla se vidjeti u Etno kući KUD-a Družina.
Paška čipka nadaleko je cijenjena i prepoznatljiva po ljepoti uzoraka, ali i po kvaliteti, načinu i višestoljetnoj tradiciji izrade. Čipka se u Pagu šiva od kraja 15. stoljeća za potrebe crkvenog liturgijskog ruha, a zbog svoje vrijednosti i ljepote, priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a. Međunarodni festival čipke pokrenut je upravo povodom uvrštavanja paške čipke na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Festival , posvećen ljepoti i tradiciji paške čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Udruga paških čipkarica Frane Budak, a sponzor ovogodišnjeg festivala je Erste banka.

 

0
0
0
s2smodern