Srednja škola Bartula Kašića Pag u školskoj godini 2015./2016. obilježila je 50. obljetnicu svoga postojanja. Cjelogodišnje aktivnosti (stručni izleti, različiti oblici izvanučioničke nastave, tematska predavanja i Dan otvorenih vrata) kulminirale su završnom svečanom akademijom u petak, 13. svibnja 2016. godine.

Na akademiji se okupila većina bivših djelatnika škole, mnogo sadašnjih i bivših učenika kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave na otoku Pagu (koji su, gotovo svi, bivši učenici naše škole).Svojim prisustvom skup su uveličali gradonačelnik grada Paga Željko Maržić, načelnik općine Kolan Šime Gligora, načelnik općine Povljana Ivo Pogorilić, predstavnica gradonačelnika grada Novalje Margareta Škunca Čepulo, župnik paškog dekanata don Gašpar Dodić te mnogi drugi dragi gosti i uzvanici.

Ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag, profesorica Milena Čemeljić u pozdravnom se govoru osvrnula na povijest škole od utemeljenja do danas, stavljajući naglasak na ljude koji su prošli kroz nju kao nastavnici i/ili učenici: „Svi nastavnici nastoje svojim radom i zalaganjem doprinijeti afirmaciji škole, njegovati pedagoški optimizam, omogućiti učenicima stjecanje kompetencija potrebnih za nastavak obrazovanja, tržište rada i cjeloživotno učenje, te pridonijeti njihovom razvoju kao samosvjesnih, odgovornih i kreativnih osoba koje će biti sposobne razumjeti i kritički promišljati".

Gradonačelnik grada Paga, g. Željko Maržić, emotivno se osvrnuo na rad škole u proteklih 50 godina kao gradonačelnik grada u kojem škola djeluje, ali i kao bivši učenik.

Cijeli program svečane akademije bio je isprepletena simfonija u kojoj su sudjelovali bivši i sadašnji učenici škole. Kroz program nas je vodio TV-novinar Šime Vičević koji je svojim nadahnutim nastupom donio dašak ležernog, ali istovremeno i svečanog ugođaja. Najavu misli vodilje kroz cijelu akademiju – sjediniti sadašnjost i prošlost, tradicionalno i moderno, različite generacije na istom mjestu - g. Vičević izrazio je u jednoj jednostavnoj rečenici: „Ako budućnost pripada onima koji vjeruju u svoje snove, onda nas to i povezuje: vrijeme kada smo dijelili iste školske klupe, učili, sanjali, planirali i veselili se budućnosti."

U nastavku, kroz glazbeno-scenske točke, izvođači su oživjeli srednjovjekovni i renesansni duh Paga te nas je „posjetio" Bartul Kašić (kojeg je utjelovio doc. dr. sc. Ivo Fabijanić uz naraciju gđe Emanuele Dabo). Recitatori su nas podsjetili na važnost očuvanja paške jezične specifičnosti – različitih dijalektalnih posebnosti – interpretirajući pjesme na tradicionalnom govoru Kolana, Povljane, Novalje i Paga.

Tu priču o jezičnoj posebnosti, nazvanu „Zavičajni libar" zaokružio je Vanja Fabijanić otpjevavši pjesmu autora Branka Barbira i Željka Škode „Kamena lađa" u aranžmanu i uz gitarsku pratnju Iva Maržića.

 

U glazbeno-scenskom recitalu „More našeg mora" članice dramske skupine naše škole su nas zvukom, slikom i riječju odvele u svijet odrastanja na otoku koji, ambijentalnim promjenama u prirodi, u „bonaci, neveri i buri", prikazuje mijene i oblikuje „cilu dušu čovikovu".

Posljednji dio pripao je tradicionalnim izvođačima: Jure Kaurloto i Marin Milić izveli su paški napjev po starinski, a folklorna sekcija otplesala je dio tanca po starinski. Sve vrijednosti i bogatstva koje čuvamo u svojoj tradicijskoj škrinji objedinili smo prikazom šivanja svima poznate paške čipke. Nana Marija (u liku učenice Ivane Sabalić) upoznala nas je s nazivima različitih elemenata čipke, načinim učenja šivanja čipke nekad i danas – kroz druženje i pjesmu do formalnog obrazovanja u školi. Glazbena želja „nane Marije" najavila je nastup benda Infishando sastavljenog od redom bivših učenika naše škole koji svoju ljubav prema glazbi pokazuju zanimljivim instrumentalnim swing i jazz izvedbama.

Nakon glazbenog broja, prisutnima se još jednom obratila ravnateljica škole, profesorica Milena Čemeljić, predstavljajući monografiju škole izdanu povodom obilježavanja ovog „zlatnog" jubileja. Ona je nastavak djela započetog 2006. godine kad je škola izdala svoju prvu monografiju povod obilježavanja 40. obljetnice od osnutka škole. U novoj monografiji je sadržan pregled svih aktivnosti učenika i djelatnika škole u posljednjih deset godina, obilno popraćen fotografijama (koje uvijek govore više od riječi). Tekst monografije pisan je u suuredništvu nekadašnjih i sadašnjih djelatnica škole, profesorica Edite Denona, Milene Čemeljić, Nataše Strugar i Marije Pećirko. U svom predstavljanju, ravnateljica je istaknula: „Skromno se nadam da monografijom i njenim nastavkom, pomažemo primjerenom vrednovanju prošlih događaja nastojeći ne prepustiti zaboravu neke podatke koji imaju vrijednost za obrazovnu i kulturnu povijest otoka Paga i šire. Na ovaj način održavamo identitet škole, jačamo svijest o njezinoj vrijednosti i ulozi, ali i interesu za njen napredak i razvoj.

Svjesni uloge i odgovornosti koja nam je dodijeljena, izražavamo ponos i radost u odnosu na ostvarene rezultate i uspjehe škole te napose zadovoljstvo činjenicom da se ona kao otočna škola u različitim obrazovnim oblicima i usprkos mnogim okolnostima uspjela održati, sačuvati svoj identitet te izgraditi potrebno samopouzdanje koje je potrebno u zahtjevnom području kao što su odgoj i obrazovanje".

Svečana akademija završila je izvedbom Zbora mladih Srednje škole Bartula Kašića Pag koje je uvježbao Davor Dobrijević. Mladi su nas, otpjevavši pjesmu „Ulicama grada", pozvali da se svi skupa uputimo ulicama grada Paga do središnjeg trga i Kneževog dvora gdje je škola, u suradnji s predsjednikom Foto kluba Pag, Elvisom Šmitom postavila izložbu fotografija. Na izložbi su prikazane sve aktivnosti i sadržaji u kojima su sudjelovali učenici i djelatnici škole u ovoj školskoj godini posvećenoj obilježavanju obljetnice. Tim fotografijama pridruženi su i sadržaji koje je škola izložila na Danu otvorenih vrata podsjećajući sve generacije učenika na prošle dane.

U Kneževom dvoru bila je prilika za neformalno druženje svih prisutnih. Kroz emotivno tonirane trenutke susretali su se nekadašnji radni kolege, suučenici, različite generacije i različite uspomene na jednom mjestu. Ta je večer bila posvećena samo jednom: vraćajući uspomene na dane proveden u srednjoj školi u Pagu, svi prisutni bili su i potvrda kvalitete jedne male otočne srednje škole koja je iznjedrila velik broj uspješnih ljudi koji se uvijek rado vraćaju na svoje početke, u svoju srednju školu. Druženje je, uz pjesmu i razgovor, potrajalo do kasnih sati.

fotogaleriju pogledajte na sljedećem linku: http://www.ss-bkasica-pag.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=58

na fotografijama zahvaljujemo: Vesni Fabijanić, Danijelu Gavranoviću i Elvisu Šmitu!

 

IZVOR:Službena stranica Srednje škole Bartula Kašića Pag

0
0
0
s2smodern