utem 2Na Trgu Petra Krešimira IV. Udruga „Paška alka" već treću godinu za redom izvela je program „Prikaz utemeljenja grada Paga". Radi se o povijesnom događaju davnog 18. svibnja 1443. godine kada su se na livadi ispred današnje Zborne crkve okupili Paškinje i Pažani , gradski vijećnici, svećenstvo kako bi se održala svečanost postavljanja kamena temeljca za Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja i za Velu kulu, odnosno kulu Skrivanat. Bile su to prve dvije zgrade koje su se počele graditi u novom gradu Pagu.


U sklopu „Prikaza utemeljenja grada Paga" sudjelovao je crkveni zbor koji je nakon simboličnog polaganja kamena temeljca i čitanja povelje o utemeljenju grada otpjevao pjesmu „Zvizda mora". Povijesnim plesovima u koreografiji Sanje Petrovski, a u izvedbi članica i članova Udruge Paška alka simbolično je prikazana radost i optimizam Pažana zbog utemeljenja novog grada.
Nakon prikaza utemeljenja u atriju Kneževog dvora održan je zanimljiv koncert violinistice Eve Mach i udaraljkaša Marka Mihajlovića. Eva Mach magistrirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tarasa Petchenyja. Pobjednica je mnogih domaćih i međunarodnih natjecanja i dobitnica niza nagrada. Marko Mihajlović završio je studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika. Suradnik je Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije, član ansambla Bing bang, ansambla Cantus i ansambla Acoustic project. Radi kao prvi timpanist u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na koncertu su izvedene skladbe Leclaira , Pizzolla, Glière, Händela i Halvorsena u aranžmanima za violinu i marimbu koji predstavljaju jedan novi i zanimljiv zvuk.
Organizatori programa su Centar za kulturu i informacije Pag, Udruga „Paška alka" i Župni ured Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.

utem 3

cen

0
0
0
s2smodern