Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Paškom mostu predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga obilježili su Dan samostalnog odreda Pag.
Postrojba Samostalni odred Pag ustrojena je 1991. godine, a u Domovinskom ratu poseban doprinos dala je u obrani paških komunikacija Paškog mosta i trajektne linije Prizna-Žigljen što je bilo od strateškog i humanitarnog značenja, ne samo za RH nego i za prognano stanovništvo BiH.


Nakon 8. studenoga 1991. godine više nije bilo pokušaja napada na ovom području. Ostalo je zapamćeno da je neprijateljska strana u tim napadima izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno. Među braniteljima mosta nije bilo poginulih ni ranjenih, ali je u području mosta poginulo troje i ranjeno osmero civila.
Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu, te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata.
Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna – Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi ugasio, a paški branitelji prešli su u ratne postrojbe formirane na ličkom bojilištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.
"Prošle su 24 godine od ove strateški važne bitke, ali bez obzira na vrijeme, svake godine se nađemo i s ponosom se sjetimo tog povijesnog trenutka što je i najveće bogatstvo", kazao je Mladen Škoda, zapovjednik Samostalnog paškog odreda.
Prije polaganja cvijeća, održana je sveta misa za branitelje u Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina.
Braniteljske udruge ujedinile u Koordinaciju braniteljskih udruga otoka Paga u kojoj su branitelji od Luna do Fortice. Kako je naveo predsjednik Tomislav Škunca, zajedničkim akcijama će se zalagati da se ne zaboravi ono što su braniitelji otoka Paga učinili, ne samo za otok Pag, već i za cijelu Hrvatsku.

 

0
0
0
s2smodern