U petak ,11.veljače 2011.godine, gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić u pratnji člana Povjerenstva za prijevod „Statuta Općine paške“ iz 1443.godine Iva Fabijanića otputovao je u Grad Zagreb.

Povod puta bio je najavljeni prijevod „Statuta Općine paške“ iz 1443.godine , koji je uz nadopune tiskan 1637.godine. Zbog velikog značenja tog dokumenta za Grad Pag 2011.godina proglašena je godinom Statuta Općine paške.U Povjerenstvu za prijevod i tiskanje "Statuta Općine paške" su prof. dr. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta u Zadru, prof. dr. Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Paga prof. Željka Zubović, član povjerenstva Štefano Kaurloto, predsjednik Matice Hrvatske - ogranak Pag Jure Maržić i Ivo Fabijanić.

Tehnički dio, vezan uz prijevod teksta , je u završnoj fazi. Nakon toga raspisat će se natječaj za izdavača, kako bi se u svibnju moglo početi s tiskanjem. Zbog velikog interesa predviđena je naklada od 1 500 do 2 000 primjeraka. Svečana objava Statuta Općine paške predviđena je za 28.rujna na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a za 01. i 02.listopada planira se održavanje stručnog skupa na kojem će gosti biti brojni znanstvenici i stručnjaci. Organizatori se nadaju da će se predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odazvat pozivu te gostovati na skupu kao pokrovitelj.

0
0
0
s2smodern