Gradnačelnik Paga Željko Maržić bio je nazočan na otvorenju 50. jubilarnih Vinkovačkih jeseni koje su se ove godine održale pod geslom "Ispod golemog neba". Grad Pag, a ujedno i Zadarsku županiju predstavljalo je KUD" Družina" koji su i ovaj put pokazali ljepotu paške narodne nošnje. Članovi KUD-a izveli su tanac, sudjelovali u svečanom mimohodu i pokazali tradiciju šivanja paške čipke. U ime Zadarske županije otvaranju je bio nazočan župan Stipe Zrilić.
Otvarajući 50. Vinkovačke jeseni pokroviteljica manifestacije i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni hvale vrijedna tradicija kojom se slavi kultura, nasljeđe, "veliko otvoreno srce i široku dušu koja se pokazala u nebrojeno puno prilika".
U sklopu Vinkovačkih jeseni održava se najveća i najkvalitetnija smotra folklora, ne samo u Hrvatskoj, nego i gotovo u cijeloj Europi. Sva društva se tijekom godine prate na lokalnim i županijskim smotrama folklora, njihovi nastupi, putovanja i sve druge aktivnosti koje u završnoj odluci odlučuju o dolasku pojedine skupine u Vinkovce. Kako su rekli organizatori, ovogodišnju manifestaciju obilježit će izbor najboljih od najboljih u proteklih barem deset godina. Od 11. do 20. rujna koliko traje, na pedestak priredbi nastupilo je oko 8.500 izvođača. U subotu i nedjelju održana je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na kojoj je nastupilo 37 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Vojvodine.
U nedjelju 20. rujna održana je najreprezentativnija priredba Vinkovačkih jeseni -Svečani mimohod sudionika i Revija konjskih zaprega, u kojoj je središtem grada prodefiliralo 84 KUD-a iz Hrvatske, BiH,Vojvodine i Mađarske, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega.
Rečeno je i kako je prošle godine priredbe u okviru Vinkovačkih jeseni posjetilo više od 120.000 posjetitelja

0
0
0
s2smodern