Gradonačelnik Paga Željko Maržić bit će nazočan na otvorenju 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi kojim se uspješno promovira vrijednost čipke kao etnografskog blaga. Ovogodišnji festival održava se od 17. do 20. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,
Posjetitelji će i na 19. međunarodnom festivalu čipke imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke
Osim bogatih izložbi čipaka iz europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su, uz samu Lepoglavu, i Pag, Sv. Marija, Hvar, Trg kraj Ozlja i Sikirevci, pa će se tako moći vidjeti najljepši primjerci čipke nastale i u našem Benediktinskom samostanu i na Hvaru koje su, zajedno s lepoglavskom, zaštićena nematerijalna kulturna baština pri UNESCO-u.
Tema ovogodišnjeg festivala je – Čipka i priroda, pa će i većinu izložaka na festivalu krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta.
I ovogodišnji festival pratit će bogati program, pa će tijekom četiri festivalska dana biti organizirano niz radionica, stručnih prezentacija i predavanja, filatelističke izložbe te prigodni glazbeni program, a ponudu 19. međunarodnog festivala čipke obogatit će i rukotvorine na sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Varaždinska županija i Grad Lepoglava.

0
0
0
s2smodern