DSCN7295Pag je posebno svečano obilježio blagdan Velike Gospe budući se ove godine slavi 160 godina od održavanja prve procesije s čudotvornim kipom Majke Božje od Staroga grada.
Prema starom običaju, u noći od 14. na 15. kolovoza, u prekrasnom ambijentu Starog grada održano je bdijenje nakon kojeg su održane mise.
Procesiju s čudotvornim kipom Majke Božje koja je krenula iz Staroga grada dočekao je ispred Zborne crkve Nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić.
U procesiji su, uz brojne vjernike, sudjelovali crkveni zbor, predstavnici više župa, članice i članovi KUD-a "Družina" u paškoj narodnoj nošnji, članice i članovi Udruge "Paška alka", zatim DVD-a "Pag", otočki vatrogasci te članovi DVD-a "Ražanac".
U Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja održana je sveta misa, a nakon toga uslijedila je narodna fešta uz grupu "Fortunal".
Kip Majke Božje nalaziti će se u Crkvi Marijinog Uznesenja sve do blagdana Male Gospe, 8. rujna, kada će se u procesiji vratiti u svetište u Starom gradu. Procesija, kojom se kip Majke Božje donosi u Pag i koji se za Malu Gospu vraća u Stari grad, održava se od 1855. godine.

0
0
0
s2smodern