IMGP1423Grad Pag ove godine povodom blagdana Vele Stomorine (Velike Gospe) slavi 160 godina od održavanja prve procesije s čudotvornim kipom Majke Božje od Staroga grada. Povodom toga veličanstvenog trenutka za Pažane i goste grada Paga, kada se u procesiji put Staroga grada okupi nekoliko tisuća vjernika, Grad Pag je pripremio bogat zabavni program.
„Povodom toga nama najznačajnijeg vjerskog blagdana, dan ranije, 14. kolovoza u 21: 30 sat, na Trgu Petra Krešimira IV, održat će se koncert jedne od najboljih hrvatskih klapa, Klape Intrade. „ – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Paga Dario Grašo.
Prema starom običaju, u noći od 14. na 15. kolovoza, u prekrasnom ambijentu Starog grada održat će se bdijenje koje traje do 6:00 sati, kada počinju prve Sv. Mise. Na bdijenje hodočaste brojni mladi,ali i odrasli i stariji ljudi sa svih dijelova otoka Paga.
U subotu 15. kolovoza, na blagdan Vele Stomorine, procesija s čudotvornim kipom kreće iz Staroga grada u 18 sati. U procesiji će, uz brojne vjernike, sudjelovati Nadbiskup Zadarski mons. dr. Želimir Puljić, crkveni zbor, predstavnici više župa, članice i članovi KUD-a Družina u paškoj narodnoj nošnji, članice i članovi Udruge paška alka u srednjovjekovnim odorama plemkinja, plemića, pučana i pučanki te svećenstvo. U ovogodišnjoj procesiji sudjelovat će i članovi Dobrovoljni vatrogasnih društava Zadarske županije zajedno s DVD-om Pag kao domaćinom. Nakon procesije i Sv. Mise u Zbornoj crkvi Marijinog uznesenja na Trgu Petra Krešimira IV uslijedit će fešta s puno ića, pića i zabave uz grupu Fortunal.
Kip Majke Božje nalaziti će se u Crkvi Marijinog Uznesenja sve do blagdana Male Gospe, 8. rujna, kada će se u procesiji vratiti u svetište u Starom gradu. Procesija, kojom se kip Majke Božje donosi u Pag i koji se za Malu Gospu vraća u Stari grad, održava se od 1855. godine.

0
0
0
s2smodern