Pag-Bitka 02Na dva dana Pag se vratio u 1192. godinu kada su Pažani, za vladavine Ugarskog kralj Bele III, izvojevali veliku pobjedu na brojnim plaćenicima i tako sačuvali svoju samostalnost. Na citadeli u paškom Starom gradu, uz crkvu sv.Marije iz 13. stoljeća, odvijao se bogat program obilježen brojnim srednjovnjekovnim igrama, turnirima, raznim natjecanjima, izvođenjem srednjovjekovnih plesova, pokazivanjem izrade paške čipke, a sve je završilo prikazom velike bitke iz 1192. godine. Sve se to događalo u okviru 5. Paškog srednjovjekovnog sajma kojeg su organizirali Centar za kulturu i informacije Pag i Udruga Paška alka, a pokrovitelji su bili Grad Pag i Zadarska županija.
-Održavanje ovako bogatog srednjovjekovnog programa u autentičnom ambijentu pokazalo se jako dobrim, rekla je Ivana Portada, predsjednica udruge Paška alka. -Drago nam je što su s nama bili i brojni gosti kojima zahvaljujemo na lijepim programima koje su izveli, a posebno nam je drago što su u Stari grad došli i brojni posjetitelji, Paškinje, Pažani i turisti. Paški srednjovjekovni sajam se organizira kako bi se potakla obnova srednjovjekovnih igara i natjecanja te kako bi se pridonijelo oživljavanju arheološkog područja Stari grad.
Paški srednjovjekovni sajam se održava petu godinu, kao dio većeg projekta pod nazivom Pag-srednjovjekovni grad. Kako je rekla Ivana Portada, cilj tog projekta je obnoviti Pašku alku koja se u Pagu održavala stoljećima, a posljednji puta je izvedena 1807. godine.
-Cilj ovog programa je obnavaljanje srednjovjekovnih običaja i obogaćivanje kulturne ponude za vrijeme turističke sezone, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije. -Zahvaljujemo se Gradu Pagu i Zadarskoj žipaniji na pokroviteljstvu, komunalnim redarima koji su održavali red u prometu, djelatnicima gradske tvrtke Pag 2 i svima koji su nam pomogli.
U programu 5. Paškog srednjovjekovnog sajma sudjelovale su udruge Paška alka, Red čuvara grada Zagreba, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Šibenska gradska straža, Stari zanati, Barokna lipicanska raskoš te brojni obrtnici koji izrađuju replike srednjovjekovnog oružja i oruđa. Za vrijeme 5. Paškog srednjovjekovnog sajma u atraktivnom i autentičnom ambijentu starog grada Paga sudionci programa su nosili odore pučanki, pučana, plemkinja, plemića, gradskih stražara, streličara, Paških alkara, vitezova, turaka, kneza i gradskih vijećnika. Veliku pažnju privukli su poniji i lipicanac kojeg je jahao Paški alkar. Stari grad je arheološko područje na kojem je od 10. do 15. stoljeća postojao grad Pag i na tom području se nalaze ostaci ulica, trgova, bedema, obiteljskih kuća, Kneževe kuće, Gradske vijećnice, ostaci brojnih crkvi, skladišta soli i ostaci luke.


IZVOR: Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern