sajam2014-2U subotu 1. i u nedjelju 2. kolovoza Paškinje, Pažani i turisti moći će uživati u ljepotama obnovljenih tradicijskih vrijednosti srednjeg vijeka, povijesnog razdoblja u kojem je Pag nastao i živio do 15. stoljeća. Na arheološkom području Stari grad gdje se uzdiže crkva sv. Marije iz 13. stoljeća, održat će se 5. Paški srednjovjekovni sajam, središnja kulturološka i povijesna manifestacija na otoku Pagu na kojoj će se prikazati brojne srednjovjekovne igre i srednjovjekovni plesovi, razna natjecanja te prikaz srednjovjekovne bitke. Atraktivan i autentični ambijent Starog grada Paga na dva dana će oživjeti na način kako je nekada živio, s pučankama, pučanima, plemkinjama, plemićima, gradskim stražarima, streličarima, Paškim alkarima, knezom i gradskim vijećnicima.
Paški srednjovjkovni sajam se organizira kako bi se potakla obnova srednjovjekovnih igara, natjecanja te kako bi se pridonijelo oživljavanju arheološkog područja Stari grad. Na sajmu će, kao domaćini, nastupiti udruga Paška alka, te brojni gosti, Udruga Red čuvara grada Zagreba, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Kliški uskoci i Šibenska gradska straža, Udruga Stari zanati.
U programu će se prikazati srednjovjekovno oružje, oprema, te atraktivna srednjovjekovna borba, predstava Lov na vještice, prikaz srednjovjekovnog obrtništva, srednjovjekovni plesovi , turnir u steličarstvu i u srednjovjekovnim igrama. Tijekom cijelog dana 1. i 2. kolovoza posjetitelji će moći razgledati srednjovjekovni sajam i srednjovjekovne tabore, a u 20.00 sati počinje večernji program s nizom srednjovjekovnih borbi, turnira, predstava i plesova. Djeca i odrasli moći će uživati u srednjovjekovnom vrtuljku i jahanju na ponijima i konjima.
Na kraju sajma svi sudionici će sudjelovati u prikazu srednjovjekovne bitke u znak sjećanja na brojne slične događaje koji su se događali u starom gradu Pagu.
5. Paški srednjovjekovni sajam održava se u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Udruge Paška alka, a pod pokroviteljstvom Grada Paga i Zadarske županije.

Program:
9:00-24:00 sajam srednjovjekovnih zanata i gastronomije, srednjovjekovni tabori
20:00 Udruga Paška alka, srednjovjekovni plesovi
Udruga stari zanati, predstava Lov na vještice (nedjelja)
20:30 Red čuvara grada Zagreba, predstavljanje oružja i opreme, srednjovjekovna borba
21:00 Red vitezova Ružice grada, predstava Legenda o Ružici
21:30 Šibenska gradska straža i Kliški uskoci, predstavljanje oružja
22:00 Udruga Paška alka, turnir u srednjovjekovnim igrama
22:30 Dubovački streličari, streličarski turnir za poljubac djeve bajne
23:00 prikaz srednjovjekovne bitke
--------------------------------------------------------------------------
Udaljenost Pag-Stari grad 1,3 km
Izvanredna vožnja za trajanja sajma (Pag-Stari grad, Stari grad-Pag)
Polazne stanice:
Pag-autobusno stajalište na Goliji i Stara riva 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00
Stari grad: 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30

0
0
0
s2smodern