hrvatsko-podmorje51U organizaciji Centra za kulturu Pag, a u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom iz Zagreba i Arheološkim muzejom iz Zadra te autorom Đaniem Iglićem u sklopu Paškog kultrnog ljeta u prostoru II Magazina otvorene su čak četiri izložbe.
Radi se o izložbama :„Pradavno paško jezero „ i „Hrvatsko podmorje" Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb, zatim "Zaron u paško plavetnilo" Đanija Iglića i četvrta „Sveti Petar na Prosici u Pagu" Arheološkog muzeja Zadar
Izložba Arheološkog muzeja Zadar koja nosi naziv " Crkva sv. Petra na Prosici u Pagu" posjetiteljima će ispričat priču o arheološkim istraživanjima i pronalascima ispred paških magazina soli.
U arheološkim istraživanjima otkriveni su arhitektonski ostaci mlađe crkve s kvadratnom apsidom unutar koje se nalaze ostaci starije crkve, koja je imala polukružnu apsidu. Starija crkva datira iz vremena predromantike, od IX. do XI. stoljeća. Koristila se do XV. stoljeća kada je u ratnim zbivanjima srušena zajedno sa samostanom. Na njezinom mjestu u XVI. stolejću podignuta je nova crkva. Tijekom istraživanja unutar crkve i oko nje otkriveno je ukupno šest grobova. Sve o istraživanjima i nalazima možete pogledati i pročitati na izložbi u II Magazinu.
Izložba je postavljena u sklopu Paškog kulturnog ljeta 2015. godine
Izložbe u II Magazinu mogu se razgledati svaki dan od 09:00 do 13: 00 i od 19:00 do 23:00.

0
0
0
s2smodern