sviOvog vikenda održana je dobrovoljna akcija čišćenja Plava čistka u organizaciji Grada Paga i suorganizaciji Udruge "Cvit soli" i SRD "Orada" uz sudjelovanje mjesnih odbora.
Zbog lošeg vremena u terminu održavanja Zelene čistke, organizatori su spojili Plavu i Zelenu čistku u jednu akciju.


U Pagu je u dobrovoljnom čišćenju sudjelovalo 70-ak osoba s kojima su stalno bili djelatnici "Paga 2" i čistili su predio prema Lokunji. Volnterima su se pridružili vlasnici okolnih kuća.
Djeca iz OŠ "Jurja Dalmatinca" sa svojim učiteljicama čistila su gradsku plažu – najmlađi prvi, zatim malo veći, a najstariji oko podne.
Ukupno je podijeljeno 160 velikih vreća od 110 litara i sve su napunjene
Čišćenje podmorja odradili su članovi SRD "Orada" s a 23 ronioca iz ronilačkih klubova RK ''ŽABAC'' Karlovac, Društva za podvodne sportove, Zagreb i RK ''MAR-SUB'' iz Zagreba.
Ronioci su u jutarnjim satima na rivi napunili jedan kontejner raznog otpada - boce, ostatke vrša, stolica, kolica itd.
Nakon napornog čišćenja sudionici su zajedno objedovali u prostorijama Dobrovoljno – vatrogasnog društva Pag. Ručak su im uljepšale male članice plesne udruga "Kissa" koje su , bez obzira što su jutro provele u čišćenju, profesionalno i veselo odradile nastup pred umornom publikom.
Ronioci su i poslijepodne zaronili te su nakon toga krenuli u turističku šetnju gradom u koju ih je poveo proveo turistički vodič Mate Donadić i upoznao ih sa poviješću grada. Nakon šetnje gradom, ronioci su pozvani u konobu Bile gdje su nazdravili uspješno obavljenom poslu.
U akciju su se uključili i mjesni odbori. U MO Šimuni s koordinatorom Antom Fabijanićem Tonćijem i MO Miškovićima s koordinatorom Adrijanom Miočićem u čišćenju je sudjelovalo 25 osoba, u MO Dinjiška s koordinatoricom Anom Kuković i MO Vlašići s koordinatoricom Helen Dobrila oko 15 osoba. Volonteri akcije u Vlašićima pripremili su ručak u Kulturno-prosvjetnom centru i odmaralištu Hrvata iz Mađarske u Vlašićima, pa i njima treba zahvaliti na ustupljenom prostoru.
U svakom mjestu napunjen je po jedan kontejner, a u Šimunima dva – to su rezultati ove akcije čija organizacija je trajala mjesec dana.
Sponzori akcije: su Turistička zajednica Grada Paga , Aquavictus, Rugvica , Solana Pag , Market Lorenco, Pekarnica Pag, licencirani turistički vodič Mate Donadić i konoba Bile.
Suorganizatori akcije, predstavnici udruge "Cvit soli" i SRD "Orada" troškove koordinacije učinili su o svom vlastitom trošku.

 

Fotografije: Elvis Šmit

0
0
0
s2smodern