Svi privatni iznajmljivači čiji su stanovi i sobe površine veće od 50 metara kvadratnih od 1. siječnja 2016. moraju posjedovati energetski certifikat. Ova obveza je ista i ne razlikuje obrte, fizičke osobe ili trgovačka društva.
Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada privatni smještajni kapaciteti ulaze u zakonsku kategoriju kao "Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup", te moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu, i to od 1. siječnja 2016. godine.
Ova obveza se tiče i onih objekata koji se većinu godine koriste za stanovanje, dok ih tokom sezone vlasnici iznajmljuju turistima.
Energetski certifikat je dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade, predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informaciju o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost. Energetski certifikat daje i prijedlog mjera za isplativo poboljšanje energetskih karakteristika zgrade kako bi se smanjila potrošnja energije.

Uštedom energije i korištenjem obnovljivih izvora energije štedimo osobna sredstava a energetski razred zgrade može utjecati na njenu tržišnu vrijednost. Ovisno o potrošnji energije objekt se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G.

Energetski certifikat mora biti dostupan na uvid kupcu, prije sklapanja ugovora o kupoprodaji.Svaka zgrada stambene i poslovne namjene ukupne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se nakon 01. siječnja 2016. godine iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing također treba imati energetski certifikat.

Energetsko certificiranje zgrada provodi osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.Energetski certifikat vrijedi 10 godina.

Za sve dodatne informacije vezane uz energetsko certificiranje zgrada i programe energetske učinkovitosti u zgradarstvu otvoen je besplatni info telefon 0800 232 333 svakim radnim danom od 13 do 15 sati

VIŠE OVDJE

0
0
0
s2smodern