DSCN5195U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag održana je godišnja skupština kojoj se odazvalo 38 članova. Na dnevnom redu bili su izvještaji Upravnog odbora, zapovjednika i tajnika društva, prijedlog programa i financiranja za 2015. godinu, organizacija proslave 80 godina organiziranog vatrogastva u gradu Pagu.
Jure Orlić, predsjednik DVD-a Pag podnio je izvješće o radu Upravnog odbora naglasivši da je odbor u ovom sastavu počeo raditi u lipnju prošle godine nakon izbora na izvanrednoj godišnjoj skupštini.

 

DSCN5196"U šestomjesečnom periodu Upravni odbor DVD-a Pag za cilj je postavio općenito revitaliziranje društva. Probleme na koje smo naišli morali smo hitno sanirati jer stanje u kojem smo pronašli ovo 80 godina staro društvo bilo je više nego zabrinjavajuće. U suradnji sa Gradom Pagom koji je imao i još uvjek ima ogromono razumjevanja za trenutnu situaciju u društvu uspjeli smo napraviti značajan pomak, na čemu im ovim putem zahvaljujem.
U šest mjeseci rada urađeno je sljedeće :registrirana su, osigurana i servisirana sva vozila u vlasništvu društva, nabavljena kompletna radna odjeća i obuća za četiri djelatnika društva, isplaćene zaostale plaće i stabilizirana isplata plaća za djelatnike, prvi puta nakon osam godina djelatnicim su isplaćene božićnice i naknade za djecu, poplaćani dugovi, ovrhe i predovršni postupci u iznosu od 80.000,00 kuna, postignute nagodbe, oprosti duga i sl. u iznosu od 62.700, 00 kuna, pokrenut sustav vatrogasne mladeži u društvu i pomoćnih interventnih grupa, prenamjenjene i uređene prostorije koje su pronađene u dosta lošem stanju, izmjenjen veliki dio dotrajale stolarije novcem iz fondova, povučena sredstva iz fondova RH u iznosu od 55.000,00 kuna, HVZ-a 15.000,00 kuna, dio sredstava utrošen je u kupnju nove vatrogasne opreme i osobne zaštitne opreme za deset operativnih članova društva, plaćeni su i izvršeni lječnički pregledi za 21-og člana društva, kao i nasljeđena kazna za nepostojeće lječničke preglede članova DVD-a Pag od nadležnog inspektorata pri DUZS, organizirana je redovna godišnja skupština VZZŽ, organizirana proslava / hodočašće vatrogasaca županije na dan Velike gospe u Gradu Pagu, koje bi trebalo postati tradicionalno, odrađen dvodnevni radni posjet za osam članova društva u DVD Rovinjsko selo i JVP Rovinj u sklopu obnavljanja prijateljstava, organiziran je i poslan posljednji od dva konvoja humanitarne pomoći za stradale u poplavama, organizirani su dani otvorenih vrata DVD-a Pag u kojim nas je posjetilo oko 150 djece vrtićke i školske dobi iz Paga, Povljane i Dinjiške. Oformili smo sustav naplate usluga koje nam ne ulaze u djelatnosti vezane uz Zakon o vatrogastvu RH. Za usluge smo predložili cjenik kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Grada Paga tako da osim redovnih priliva polako stvaramo i prihode od vlastite djelatnosti.

DSCN5204Valja naglasiti da je sve postignuto samo dio ideje u kojoj bi društvo trebalo zaživjeti punim plućima i stvoriti jednu sinergiju između članova svih generacijskih razreda. Članovi UO-a društva, presjednik i tajnik sve rade na volonterskoj bazi bez ikakve naknade, a dok su članovi operativnog djela društva profesionalci koji rade na plaći u većini radnog vremena zaokupljeni su održavanjem voznog parka, vatrogasne opreme i doma te redovnom djelatnošću, intervencijama kojih je ove protekle godine bilo podosta osobito zbog velikih kiša. Zajedničkim radom truditi ćemo se postići više u narednoj 2015. godini, za opće dobro svih građana grada Paga.", izvijestio je Jure Orlić


Po pitanju financiranja za tekuću 2015. godinu, uz osnovne zadaće i tekuće troškove društva koji uključuju isplate plaća za djelatnike i sezonce, brigu o vatrozaštiti i vatropreventino osposobljavanju novih kadrova, doškolovanje postojećih kadrova, servis i održavanje zgrade i voznog parka, izvedbu komunalnih djelatnosti prema potrebi tvrtki u vlasništvu Grada Paga i priprema za požarnu sezonu 2015 godine, planirane su slijedeće aktivnosti: ugradnja i zatvaranje sjevernog garažnog prostora s dvoje garažnih vrata, izrada ograde oko Vatrogasnog doma što je zakonska obveza, nabavljanje odora za sve članove društva, nabavljanje novih vatrogasnih sprava i opreme, potrebnih za tehničke intervencije ( prometne, ulaske u zadimljene prostore, djelovanje na vodi i rad na intervencijama uzrokovanih zbog većih količina vode), organiziranje proslave 80 godina organiziranog vatrogastva u Gradu Pagu, organiziranje hodočašća vatrogasaca za blagdane Velike gospe 15.kolovoza2015, organiziranje posjeta prijateljskom vatrogasnom društvu i pomoć u organizaciji biciklističkog maratona. Za ove aktivnosti planirani su prilivi sredstava u iznosu od 645.000,00 kn od čega 510.000,00 kn od Grada Paga, od VZZŽ 50.000,00 kn i nadležnog ministarstva 55.000,00 kn, donacija i sponzorstva 5.000,00 kn, od vlastite djelatnosti 20.000,00 kn i vlastitih prihoda 5.000,00 kn.


DSCN5198"Sukladno prijedlogu aktivnosti složili smo i plan financiranja, prema kojem planiramo ostvariti sljedeće rashode: plaće za četiri djelatnika s iznosom od 372.000,00 kn, plaće za četiri sezonska djelatnika s iznosom od 36.000,00 kn, djela održavanja hladnog pogona (grada + vozila)s iznosom od 52 000,00 kuna, troškovi režija u iznosu od 75.000,00 kn, proslava 80 godina vatrogastva u iznosu od 50.000,00 kn i dvoja garažna rolo vrata s iznosom od 30.000,00 kn. Ukupan iznos rashoda je 615.000,00 kn", rekao je Jure Orlić.
Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno.


DSCN5202Grad Pag i DVD Pag ove godine u svibnju obilježavaju 80 godina postojanja organiziranog vatrogastva na području grada Paga, 80 godina postojanja udruge DVD Pag i 30 rođendan vatrogasnog doma DVD-a Pag.
"Jedna okruga obljetnica koja će od nas iziskivati osobit angažman i pripremu kako u protokolarnom tako i u tehničkom smislu. Planiramo da će u proslavi sudjelovati između 100 i 150 ljudi.Također planiramo da će se u protokol uklopiti i bratimljenje s društvima JVP grada Zadra, JVP grada Križevaca i najvjerovatnije DVD Rovinjsko selo, pošto su svi izrazili želju, a zajedno čekamo priliku. U sklopu programa predviđena je i zajednička fotografija svih članova kao i otvaranje izložbe fotografija pod nazivom "80 godina organiziranog vatrogastva u Gradu Pagu". Izložba bi sadržavala fotografije iz samih početaka rada društva pa kronološki do današnjih dana. U razgovoru i dogovoru s članovima Foto kluba Pag organizirati će se terensko snimanje s vatrogascima kako bi stvorili arhiv fotografija koji bi se koristio i za samu izložbu", naveo je Orlić.


Paške vatrogasce je pozdravio gradonačelnik Željko Maržić, a nakon održane skupštine održan je domjenak uz prigodno druženje. Članovima DVD -a uručeni su prigodni pokloni.

0
0
0
s2smodern