10543129 10205475860885530 1126638646 n SmallU srijedu točno u podne pohranjena je prva vremenska kapsula u Hrvatskoj u gradskom parku Golija u Pagu. Kapsulu je na 50 godina pohranio Centar za kulturu i informacije Pag koji je gotovo godinu dana prikupljao razne materijale, dokumente, fotografije, predmete i slično, koji svjedoče o životu u gradu Pagu u 2014. godini. Kapsula će se otvoriti za 50 godina, dakle 2064. godine, a oni koji će je otvoriti, steći će uvid u način života u gradu Pagu 2014. godine.
„Bio je ovo vrlo zanimljiv projekt koji smo uživali raditi. Pohranjivati stvari i razmišljati o tome što će one nekom značiti za 50 godina uistinu je interesantno. Pažani će za 50 godina moći vidjeti fotografije ulica svoga grada u kojima će se zasigurno puno toga promijeniti. Pročitat će neka zanimljiva pisma, vidjeti što se radilo u gradskoj upravi, osnovnoj i srednjoj školi te vrtiću, poslušati poneki nosač zvuka, pročitati podatke o načinu života u Pagu u 2014. godini. Ima tu raznih uporabnih predmeta od mobitela, dječjih igračaka, osobnih sitnica kao što su cipele jedne obitelji, ali i paški sir, baškotin i travarica. Hvala svima koji su se odazvali, rekla je ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta.
Gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić istaknuo je značenje projekta Centra za kulturu i informacije Pag i u turističkom smislu.
„Ovo mjesto posjećivat će brojni turisti što je još jedan veliki doprinos u ponudi našeg grada. „ – rekao je Maržić.
Kapsula je pohranjena uz pjesmu „Kad si sretan" koju su izveli polaznici Dječjeg vrtića "Paški mališani".
„Hvala Dječjem vrtiću "Paški mališani" na sudjelovanju u projektu Vremenske kapsule jer upravo su oni ti koji će je jednog dana otvarati i svjedočiti o ovom događaju. „ – rekla je Vuleta.
U Centru za kulturu Pag istaknuli su kako zahvaljuju i Osnovnoj školi ""Jurja Dalmatinca na opsežnom materijalu, Komunalnom društvu Pag na donaciji i zatvaranju kapsule, tvrtki " Pag II" koja je obavila sve pripremne radove te svim institucijama i pojedincima koji su se uključili u projekt.

0
0
0
s2smodern