paska vecer 1Ovog vikenda u velikoj dvorani Kirchgemeindehausa u Konolfingenu, održana je 21. ''Paška večer'' u organizaciji izuzetno aktivne zajednice Hrvata - Hrvatsko-švicarsko kulturno društva Bern – Događaj je uveličao hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina sa suprugom koji je srdačno i toplo pozdravio goste. Nazočne su pozdravili oni koji su posebno puno truda uložili - Zoran Antić, predsjednik Hrvatsko- švicarsko kulturnog društva i Ivo Šavar Pažanin koji je dugo godina proveo u Švicarskoj, ali nikada nije zaboravio Pag i Hrvatsku.
Oko 150 gostiju uživalo je u bogatoj, raznovrsnoj, domaćoj spizi uz nezaobilazni paški sir, pjesmi klape "Sol" koja već drugu godinu predstavlja svoj otok i Hrvatsku na Paškoj večeri.
O ovom već tradicionalnom predstavljanju Paga i Hrvatske u Bernu, supruga hrvatskog veleposlanika u Bernu Zvjezdana Heina je rekla:
"Dan prije u rezidenciji hrvatskog veleposlanika u Muriju kraj Berna održan je jedinstveni kulturni događaj "Ladies evening in Dalmatia Spirit" s promocijom hrvatskih kulturnih vrednota, hrvatske baštine i gastronomije, na koji su pozvane supruge veleposlanika stranih zemalja i diplomata akreditiranih u Švicarskoj. Cilj nam je bio predstaviti dio bogatog kulturnog nasljeđa Hrvatske, poznate kao zemlje dobre gastronomije i značajnog turističkog odredišta. Ugostili smo klapu "Sol" s Paga koja je održala prigodan kulturno umjetnički program, a predstavili smo jedinstvenu pašku čipku koja se, uz klapsko pjevanje, nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine kao zaštićeno svjetsko blago. Organizirali smo i modnu reviju Vesne Milković, dizajnerice iz Zagreba, vlasnice obiteljskog etno butika "Mara" koja inspiraciju za svoje odjevne predmete nalazi u hrvatskoj tradicijskoj baštini. Ona je predstavila najnoviju kolekciju sa nedavnog "Zagreb fashion showa", modne revije zagrebačkih obrtnika. Uzvanice su bile oduševljene jer ovakvu toplinu ne može nitko pružiti. One su bile očarane – uz glazbenike, modnu reviju, domaću hranu koju smo mi žene pripremile. Pokazale su da vole Hrvatsku i znaju za naše prirodne ljepote. Supruga japanskog ambasadora ove je godine prvi put posjetila Hrvatsku i oduševljena je našim ljepotama i gostoljubivošću. One se uvijek rado odazovu na ove događaje u hrvatskoj rezidenciji i mislim da svi možemo biti zadovoljni kako smo zajedno predstavili Hrvatsku što je i bit ovakvog događaja- u jednoj bogatoj zemlji predstaviti našu malu, ali lijepu Hrvatsku".

0
0
0
s2smodern