DSC 0495 CustomNa konferenciji 48 sati – 6. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika koji se održao u Šibeniku od 12. – 14. studenog Grad Pag predstavljali su gradonačelnik Željko Maržić i dogradonačelnik Dario Grašo. Na konferenciji je sudjelovalo oko 200 gradonačelnika i predstavnika gradova.


Glavne teme dvodnevne konferencije 48 sati bile su zaštita okoliša, reforma sustava vodnog gospodarstva, fondovi EU, porezna politika i regionalni razvoj.
Dva intenzivna dana konferencije pokušala su ponuditi rješenja o tome kako unaprijediti suradnju gospodarstva i jedinica lokalne uprave, konkurentnost gradova, pospješiti upravljanje i privući investicije. Cilj ove konferencije jest kroz dijalog i razmjenu iskustava gradonačelnika i poduzetnika, raspraviti na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime, te kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice. Gradova, a partneri su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.
Svečanom otvaranju konferencije prisustvovao je župan Goran Pauk koji se pozdravnim riječima obratio sudionicima skupa. Skup su pozdravili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić, predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović i Krešimir Kopić, regionalni menadžer poslovanja u Hipo Alpe-Adria-Bank.
U prijepodnevnom dijelu programu sudionici konferencije su imali priliku čuti što gradovi moraju učiniti za održivo gospodarenje otpadom i gdje su tu prilike za poslovnu zajednicu. Hrvatska do kraja 2018. mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom te osigurati minimalno 50 posto odvojeno prikupljenog papira, stakla, plastike i metala do 2020. Da bi se ti ciljevi postigli, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji je stupio na snagu u srpnju 2013., definirao je brojne obveze i rokove za sve dionike sustava. Iako pomaci postoje neke lokalne zajednice nisu učinile ono što se od njih očekuje. Poduzetnici i predstavnici gradova upoznati su sa planom sufinanciranja projekta Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u 2015. godini te moguće financiranje kroz EU fondove na koje će se ubuduće moći prijavljivati i poslovni subjekti.
U popodnevnim satima održan je panel "Je li voda nacionalno blago ili nacionalna opasnost br. 1", Reforma sektora vodnih usluga u RH - postojeće stanje, regulativa i obveze nakon ulaska u EU i ciljevi". Sudionici konferencije mogli su čuti o reformi sektora vodnih usluga u RH – postojećem stanju, regulativi i obvezama nakon ulaska u EU i ciljevima. Prezentirani su strani primjeri reformi u sektoru vodnog gospodarstva, primjer Nizozemske te posebno Mađarske koja je nedavno vrlo uspješno provela vlastitu reformu.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je Vladine mjere kojima se lokalnim jedinicama planira kompenzirati dio sredstava koje će izgubiti izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Gradovima će se usmjeriti sav prihod od poreza na kamate na štednju kao i ostale mjere. Pozvao je gradonačelnike i poduzetnike na aktivniji angažman i sudjelovanje na natječajima za EU sufinanciranje.

 

„Za državnu potporu jedinicama lokalne samouprave treba se izboriti kvalitetnim projektima, a sredstava sigurno neće manjkati, jer od ove godine raspolažemo s vrlo izdašnim EU fondovima. Po prvi puta se osniva fond za sufinanciranje nacionalne komponente provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini. Godišnje bi u taj Fond bilo izdvojeno 180 milijuna kuna", rekao je Grčić.
Predavanja je održaoi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Paneli i rasprave, kao i studije slučaja gradova iz Hrvatske i inozemstva ponudili su praktična rješenja o suradnji poslovnog i javnog sektora.

0
0
0
s2smodern