predavanje1Centar za kulturu i informacije Pag, a uz potporu Ministarstva kulture RH , organizirao je predavanje na temu „Tradicijska pjevanja otoka Paga". Predavanje je održano u sklopu Radionice tradicijskih pjevanja koju Centar organizira kako bi na mlađe naraštaje prenio vještinu izvođenja starih pučkih napjeva. U ime Ministarstva kulture RH na predavanju su gostovali Pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić i etnolog konzervator Filip Đinđić.
„ Radi se o projektu velike vrijednosti, a naše Ministarstvo uvijek podržava takve projekte. Tradicijska pjevanja su vrijednost koja se može prezentirati u svijetu. Zato smo danas ovdje i dajemo punu podršku sa strane Ministarstva za ovakve programe." – rekao je pročelnik Igor Miletić.
Etnolog i konzervator Filip Đinđić naglasio je kako će Ministarstvo uvijek podržati ovakve projekte koji čuvaju običaje koji spadaju u nematerijalnu kulturnu baštinu.
„ U Pagu, na sreću, ljudi žive te običaje i zahvaljujući profesoru Juri Maržiću, koji je spreman prenositi to znanje, mogli ste zaštiti tradicijska pjevanja. Imali smo slučajeva gdje su neka mjesta željela slično, ali nisu imali ljude koji bi to podržali, a samim time nema ni mogućnosti za provedbu projekta. Zato je ovaj projekt Centra za kulturu, zahvaljujući znanju i materijalima profesora Maržića, ocijenjen izuzetno kvalitetnim. „ – rekao je Đinđić.
Goste je pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Pag Dijana Vuleta koja je zahvalila predstavnicima Ministarstva na podršci, a profesorima Juri Maržiću i Ivi Bosna na želji da svoje znanje u sklopu radionice prenesu na mlađe naraštaje.
„ Hvala i učenicima Osnovne škole "Jurja Dalmatinca" u Pagu i Srednje škola "Bartula Kašića" koji su se odazvali na našu radionicu i tako nam pomažu da ostvarimo cilj, a to je očuvanje kulturnog dobra i osiguravanje da dobro bude dostupno javnosti. „ – rekla je Vuleta.
Profesor Maržić predstavio je pet mladih parova od kojih su neki pokazali ono što su do sada naučili pa je publika mogla uživati i u izvedbi nekoliko paških pučkih napjeva.
„ Cilj nam je sačuvati izvornu izvedbu paških napjeva, jer to je ono što Ministarstvo od nas traži. Zahvaljujući snimkama nekih od najstariji izvođača paških pučkih napjeva, brojnim dokumentima i mojoj knjizi u kojoj sam sve elaborirao, to smo i postigli. „ – rekao je Maržić koji je zahvalio Centru za kulturu i informacije Pag na ustrajnosti da se tradicijska pjevanja otoka Paga zaštite kao kulturno dobro.

0
0
0
s2smodern