U Zidinima kraj Buškog jezera u blizini Tomislavgrada održani su Drugi dani čipkarstva u BiH na kojem je predstavljena i paška čipka. Osim članica Udruge paških čipkarica " Frane Budak", Benediktinskog samostana Svete Margarite, Mirjane Tkalčec kulturnu tradiciju grada Paga prezentirali su i članovi KUD-a "Družina".
Gosti ove manifestacije bile su čipkarske udruge iz RH koji njeguju čipkarske tehnike s UNESCO-ove liste svjetske zaštićene nematerijalne kulturne baštine (Pag, Lepoglava i Hvar), a ovo je prvi put da su ove tri čipkarske tehnike izlagale na jednom mjestu u BiH.
Organizatori su Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak" pod pokroviteljstvom Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i supokroviteljstvom Zaklade "Hrvatska kuća" uz potporu Veleposlanstva RH u BiH .
Cilj Drugih dana čipkarstva je produžavanje i učvršćivanje komunikacije među ženama različitih etničkih i religijskih skupina iz BiH, ali i prikazivanje bh. čipki uz razvijenije i poznatije čipkarske tehnike iz RH te zajednička izmjenjivanja iskustava u radu i načinu prezentacije čipkarskih tehnika.
U karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru uz izložbu čipke održan je prigodni program u kojem su nastupili članovi KUD-a "Družina" te Ansambl "Biseri", Lepoglava, Etno skupina "Zahumlje", Trebinje, KUD "Ravnica" iz Oštre Luke i Boka iz Orašja, Pjevačka skupina iz Bukovice, Tomislavgrad.

0
0
0
s2smodern