sviProteklog vikenda u mađarskom gradu Szigetvaru održani su Dani Zrinskih koji se organiziraju u spomen na Sigetsku bitku. Naime, 7. rujna 1566. godine u proboju iz sigetske utvrde poginuo je hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski zajedno s drugim braniteljima Beča od turskih osvajača na čelu sa Sulejmanom Veličanstvenim.
Grad Pag predstavljali su Vjekoslav Šljivo, predsjednik Gradskog vijeća i županijski vijećnik Dušan Herenda koje je primio gradonačelnik Szigetvara i zahvalio na sudjelovanju Grada Paga u ovoj za njih vrlo značajnoj manifestaciji. Domaćin je zaželio da se suradnja Szigetvara i Paga nastavi dalje, ali i da se proširi. Naime, već su uspostavljeni prijateljski susreti između gradskih glazbi, folklora i čipkarskih udruga, ali bi se suradnja mogla nastaviti i na polju solarstva. Također, predloženo je da Grad Pag slijedeće godine promovira svoje turističke kapacitete u Szigetvaru.
sv1Kraći program održan je u Tursko-mađarskom parku prijateljstva kod monumentalnih poprsja Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog gdje su vijence položili predstavnici grada Paga, zatim gradova prijatelja Slatine i Čakovca te izaslanstva Turske i Japana predvođene veleposlanicima u Mađarskoj.

0
0
0
s2smodern