sajam7Grad Pag protekli se vikend, 2. i 3. kolovoza, vratio na trenutak u srednji vijek i svoje posjetitelje poveo na sajam srednjovjekovnih zanata i gastronomije. Domaćini i gosti grada Paga dva dana su uživali u brojnim srednjovjekovnim sadržajima kao što su srednjovjekovne igre, renesansni plesovi, dvoboji, mačevanje, streličarski turniri, kazališne scene i slično. Djeca su se mogla voziti u srednjovjekovnom vrtuljku i sudjelovati u kazališnoj sceni Opsada utvrde koju su izveli čanovi Udruge Stari zanati iz Koprivnice, a članovi Udruge Paška alka učili su ih streličarenju. Streličarenje je bilo dostupno i odraslima koji su uz to mogli sudjelovati u scenskom prikazu "Lov na vještice" , ali i fotografirati se u srednjovjekovnoj kladi, spravi za kažnjavanje ili kupiti neki od srednjovjekovnih suvenira koji su se nudili na srednjovjekovnim štandovima. Srednjovjekovne borbe, renesansni plesovi, ulice prepune plemića, pučana, knezova, srednjovjekovnih vojnika i streličara bile su atrakcija za svakog prolaznika.
Paški srednjovjekovni sajam dio je programa Centra za kulturu i informacije Pag pod nazivom "Pag - srednjovjekovni
grad čiji je cilj obnova paške alke koja se u Pagu igrala stoljećima.
U programu je sudjelovala Udruga „Paška alka" iz Paga, a gosti sajma bili su Udruga Red čuvara grada Zagreba i Udruga starih zanata iz Koprivnice. Na sajmu su sudjelovali i obrtnici iz cijele Hrvatske koji izrađuju replike srednjovjekovnog oruđa, oružja, obuće, odjeće, nakita, te tradicionalna jela i pića.
Inače, Udruga „Paška alka" obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga, a u srednjovjekovnim programima članovi udruge nastupaju u odorama gradskog vijećnika, paških alkara, kneza, pučanki i pučana, plemkinja i plemića, gradske straže, streličara, krvnika i dobošara. Članovi Udruge izveli su i atraktivan program prikaza Utemeljenja grada Paga u kojem je pjevao i Crkveni zbor. U programu su sudjelovale i paške čipkarice jer je paška čipka nastala u srednjem vijeku. Organizator manifestacije Paški srednjovjekovni sajam je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelji su Zadarska županija i Grad Pag. Sponzori sajma su Lorenco doo, Club Vanga, Konoba Ankora i OPG Jure Maržić. Paški srednjovjekovni sajam održava se svake godine prvi vikend u kolovozu.

0
0
0
s2smodern