okrugli stolU sklopu 5. Međunarodnog festivala čipke održan je Okrugli stol na temu " Paška čipka – jučer, danas i sutra" na kojem su sudjelovali gradonačelnik grada Paga Željko Maržić, dr. sc. Božena Krce Miočić i mr. sc. Maja Obad sa Sveučilišta u Zadru, Nerina Eckhel - bivša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu i Nedjeljka Oros, predsjednica Društva paških čipkarica "Frane Budak". Okrugli stol otvorio je Željko Maržić i podsjetio na stara vremenau kojima se stvarala čipka, ali i izrazio zadovoljstvo što šivanje paške čipke neće izumrijeti jer se obučavanje održava u OŠ "Jurja Dalmatinca", u Čipkarskoj školi pri SŠ "Bartula Kašića" i u Udruzi paških čipkarica "Frane Budak".
Nerina Eckhl, nekadašnja kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu osvrnula se na razliku između čipke na Mediteranu i paške koja je do danas zadržala desetak geometrijskih motiva koji se na različite načine ukomponiraju u na uradak. "Transformacije i promjene su neminovne, ali se ne smije zaboraviti da je paška čipka buketić geometrijskih elemenata. Osnovni tradicionalni način treba ostati kao i svladavanje svih tradicionalnih tehnika ", rekla je Nerina Eckhl koja je navela da se paška čipka učila šivati u prošlosti u obitelji te da je potrebno pojačati poduku u vrtićima, školama te organizirano učiti u školama i akademijama za dizajn ili primjenjenu umjetnost.

Maja Obad je govorila o značaju baštine te o vrijednostima samog Paga. "Baština je spoj materijalnog i duhovnog, a paška čipka zlatna nit u potki hrvatskog identiteta. To ne smijemo zanemariti, a i svijet je to prepoznao. Sve je započelo u Benediktinskom samostanu, imamo čipku na rozeti na Zbornoj crkvi, na luneti iznad portala glavnih ulaznih vrata koja prikazuje Djevicu Mariju koja grli Paškinje i Pažane u nošnji", kazala je i istaknula da se ljepota paškog prostora pretočila u niz novih oblika i istaknula dječje slikovnice "Solinarka i kulik" autorice Ljiljane Festini i ilustratorice Martine Brčić, zatim likovne i literarne radove paških učenika, Dječji zbor "Vijolice" kojeg vodi Sanja Dobrijević.
Dr. sc. Božena Krce Miočić se osvrnula na budućnost paške čipke i iznijela cijeli niz činjenica o prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu kao i činjenicu da je Pag veliki potencijal, grad koji ima bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu koju mora koristiti za stvaranje identiteta.

0
0
0
s2smodern