Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije predsjedao je sjednicom Otočnog vijeća u Pagu. Sve nazočne je ispred Grada Paga pozdravio gradonačelnik Željko Maržić.


Na sjednici se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o otocima o kojima je u tijeku javna rasprava, zatim o korištenju EU fondova, o upitniku o održivom razvoju otoka i stvaranju baze projektnih ideja.

 


"U državnom proračunu uštedjelo bi se oko 50 milijuna kuna na subvencijama vode. Naime, od 2002. godine Vlada provodi subvencioniranje cijene otočnog javnog cestovnog prijevoza, kao i cijene isporuke pitke vode otočnim domaćinstvima brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom čiji nositelji imaju prebivalište na otocima. Prema prijedlogu u Izmjeni i dopuni Zakona o otocima otočna kućanstva imala bi pravo na isporuku vode do 5 metara prostornih mjesečno po članu kućanstva, odnosno maksimalno do 40 metara prostornih godišnje, po prosječnoj cijeni vode u matičnim županijama. ", rekao je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra.


Radoslav Barišić, načelnik Sektora za otoke upoznao je nazočne čelnike otočkih gradova i općina sa sadržajem Upitnika o održivom razvoja otoka kojeg trebaju ispuniti lokalne samouprave zbog stvaranja cjelovite slike o svakom pojedinom otoku.


O mogućnostima korištenja EU fondova u periodu od 2014. do 2020. godine izvjestio je Jakša Puljiz
!"Iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.Hrvatskoj je na raspolaganju 10. 423 milijardi eura, od čega za cilj Ulaganje u rast i radna mjesta 8. 397 milijardi, a za Poljoprivredu i ruralni razvoj 2. 026 milijardi eura, za Pomorstvo i ribarstvo dodatnih 280 milijuna eura, Inicijativi za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66.177 milijuna eura i 456.147 milijuna eura Instrumentu za povezivanje Europe 2014.-2016. U naznačenom razdoblju pripremamo dva programa i to iz područja konkurentnosti i kohezije i područja učinkovitih ljudskih resursa. Vi morate biti ti koji ćete dati inicijativu i pokrenuti suradnju te zapošljavati mlade kadrove koji nose EU projekte. Otocima se najviše mogućnosti za financiranje pruža u Programu ruralnog razvoja." rekao je Puljiz koji je naveo da Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine priprema dva operativna programa, jedan iz područja konkurentnosti i kohezije (oko 6.881 milijardi eura) i drugi iz područja učinkovitih ljudskih resursa (oko 1.516 milijardi eura). Hrvatska je namijenila preko 3.4 milijardi eura za zaštitu okoliša, mrežnu infrastrukturu i prilagodbu klimatskim promjenama.


Na kraju sjednice predstavljen je "Projekt Otoci" koji podrazumijeva stvaranje baze projektnih ideja na otocima s ciljem da se suradnjom javnog i civilnog sektora na lokalnoj i regionalnoj razini učinkovito koriste sredstva EU fondova. Ovaj projekt bi trajao dvije godine od potpisivanja ugovora.

0
0
0
s2smodern