IMG 0383 SmallU nedjelju, 18. svibnja obilježen je Dan utemeljenja grada Paga prigodnim predavanjem u Kneževom dvoru i prikazom samog čina utemeljenja i postavljanja kamena temeljca za Zbornu crkvu koje se zbilo prije 571 godinu.
Kao što je poznato, Pag je jedan od rijetkih evropskih gradova kome se točno zna datum rođenja. Članovi Udruge "Paška alka" su, između ostalog, utjelovili likove sudionika utemeljenja grada Paga davne 1443. godine - kneza Petra Faletra, velečasnog Glukozija Grubonića, suca Nikolu Radošića, komornika Ludovika Sagreda te primicera Margeta. U prikazu su im se priključili članovi Crkvenog zbora.
U prizemlju Kneževog dvora vrlo zanimljivo predavanje održao je prof.dr. sci. Emil Hilje sa Sveučilišta u Zadru koji je naglasio kako stanovnici Paga vjerojatno nisu ni svjesni posebnosti ovog događaja jer ovakvo plansko preseljenje iz Starog Grada na potpuno novu lokaciju raritet je u Europi. Hilje je naveo mnoštvo zanimljivosti o mnogobrojnim spomenicima kulture, crkvama, portalima, bunarima i povijesti Paga.
"Pag je lijep, imajte to na umu. Na svima vama je da ga čuvate", poručio je Hilje.
Prisutnima se obratio gradonačelnik Željko Maržić naglasivši da se ovo što su Pažani nasljedili mora poštovati, njegovati i očuvati.
Predavanju su nazočili dogradonačelnik Dario Grašo, paški župnik don Zdenko Milić, direktorica TZ Pag Željka Miletić i veliki broj domaćih žitelja, a događaj su uljepšale svojom pjesmom članice ženske klape "Peružini".
U sklopu programa obilježavanja, u kapeli Svete trojice otvorena je Stalna izložba "Pag u srednjem vijeku".
Organizator je Centar za informacije i kulturu Pag, a pokrovitelj Grad Pag.

0
0
0
s2smodern