ca 4U sklopu Županijskih dana u prostorijama Srednje škole ¨Bartula Kašića¨ održana je tradicionalna manifestacija pod nazivom ¨Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku¨ koju pripremaju nastavnici i učenici ugostiteljskog usmjerenja paške srednje škole
Redovno sedmogodišnje održavanje ove manifestacije rezultiralo je izdavanjem kuharice istoimenog naslova koju su promovirale profesorica Milena Čemeljić, ravnateljica škole i profesorica Vesna Denona.
¨Cilj ove već tradicionalne manifestacije jest prezentirati starinska jela koja su se nekad pripravljala, a dio njih se i danas priprema u mnogim mjestima našeg otoka.¨, rekla je ravnateljica Čemeljić i nastavila: ¨ Kada smo se odlučili na organiziranje ove manifestacije, naši učenici su se razmilili po otoku i od svojih nana, mama, teta, strina, susjeda prikupili recepte tradicionalnih jela. To nam nije bilo dovoljno, pa smo odlučili sve i zapisati. Svi recepti napisani su na standardnom hrvatskom jeziku, ali ono što smatramo posebno vrijednim i na narječjima pojedinih dijelova otoka. Naš otok karakterizira izuzetna jezična raznolikost te smo na ovaj način željeli doprinijeti, kako očuvanju naše gastronomske, tako i jezične baštine. Na ovaj način dajemo svoj doprinos njihovom očuvanju kako bi ih othrvali od zaborava te da ih mladi, a primarno naši učenici i budući ugostitelji, vide i nauče o njima. Nadamo se da ćemo na ovaj način potaknuti i vlasnike ugostiteljskih objekata da u svoje jelovnike unesu neka od ovih jela te tako obogate gastronomsku ponudu našeg otoka".

ca 1ca 2ca 5


Ravnateljica se zahvalila svima koji su sudjelovali u kreiranju ove vrijedne kuharice kao i Zadarskoj županiji koja je sudjelovala u financiranju.
Predstavljanju je bio nazočan Renato Kraljev, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije koji je paškoj srednjoj školi uručio i priznanje poznatog kuhara Radovana Marčića za osvojeno 1. mjesto na prošlogodišnjem natjecanju "Gastro dan - kužina otoka Paga" i naveo kako ova udruga nekoliko godina pokušava na stolove restorana vratiti autohtona jela te je i ova knjižica veliki doprinos toj namjeri.
Dramska sekcija škole uprizorila je i pravi "Otočni masterchef" u kojem su učenici na svojim dijalektima predstavljali pojedina jela uz komentare žirija dok je klapa "Sol" sve začinila svojom pjesmom

ca 6ca 7milena cemeljic

0
0
0
s2smodern