vremenska kapsulaCentar za kulturu i informacije Pag pokrenuo je projekt „Vremenska kapsula". Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente koji se koriste u 2014. godini i pohraniti ih u vremensku kapsulu. Kapsula će se otvoriti za 50 godina, dakle 2064. godine, a oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati i steći uvid u način života u Gradu Pagu prije 50 godina. Vremenska kapsula će se zakopati u parku na Goliji ( kod restorana „Smokva") 28.lipnja 2014. u sklopu otvaranja Paškog kulturnog ljeta 2014.godine.
Projekt „Vremenska kapsula" započeo je 10. ožujka 2014. godine u Gradskoj knjižnici Pag gdje je postavljena kutija za prikupljanje predmeta i dokumenata za vremensku kapsulu.
Centar za kulturu i informacije Pag poziva Paškinje i Pažane da donesu manje predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapise o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paške suvenire, poštanske marke, daljinski upravljač, žarulju, utičnicu, telefon, čašu, upaljač, šibice, mobitel, CD, DVD, glačalo, razne manje komade raznog alata, svjetiljku, dioptrijske naočale, razne račune i formulare, PVC vrećice s natpisom, odjevne predmete i drugo.
Organizator će odabrati predmete koji će se staviti u vremensku kapsulu. Predmete koji se neće staviti u vremensku kapsulu građani će moći preuzeti u Centru za kulturu i informacije Pag.
Vremenska kapsula se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu. U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih kapsula vrlo duga, a prva je stavljena 1876. godine. U New Yorku je 1939. godine vremensku kapsulu postavio Westinghouse na Svjetskoj izložbi. Poznatije vremenske kapsule su postavljene u Flushing Meadows Parku u New Yorku i na Američkom Sveučilištu Oglethorpe, a u Hrvatskoj je stavljena u Hvaru.

0
0
0
s2smodern