IMG 20140203 110625Na poziv Zavoda za javno zdravstvo Zadar na pregled dojke na mobilnom mamografu odazvalo se 80 žena iz Paga što je i maksimalan broj koji se mogao pregledati. Pregled se odvijao kroz dva dana kod Doma kulture.
Angažirani djelatnici izuzetno su zadovoljni odazivom, a bilo je mnogo upita žena hoće li se ponovno organizirati ovakav pregled što ovisi, kako su sami rekli, o financijskim sredstvima županije.
"Ovakav način pregleda je odličan jer mi dolazimo kod žena i razvijamo svijest i potrebu da se ovi pregledi obavljaju svake dvije godine. Kultura pregleda dojki mamografijom je još uvijek u povojima i moramo poticati žene da redovito vrše preventivne kontrole. Mamograf otkriva pozitivan nalaz dvije do tri godine prije nego li se napipa.", rečeno je nakon pregleda.
Od svih zloćudnih bolesti u žena rak dojke je na prvom mjestu po smrtnosti i po broju novooboljelih u Republici Hrvatskoj, a isto tako i u Zadarskoj županiji. Zbog toga se na nivou Republike Hrvatske trenutno provodi treći ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, žene u dobi od 50 do 69 godina starosti imaju najveći rizik za obolijevanje od ove zloćudne bolesti.

0
0
0
s2smodern