Udruga Volim Vlašići u suradnji sa JU Natura Jadera organizira školu u prirodi za učenike OŠ J.Dalmatinac, područne škole iz Dinjiške i Vlašića u petak, 13. listopada u 10:30h u Vlašićima na otoku Pagu.
Predavanje i terenska nastava pod nazivom „Ljepota malih močvarnih staništa“ organizira se u sklopu projekta „Priroda oko nas - biološka raznolikost Vlašića“ kojeg financira Zadarska županija – UO prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.
Terensku nastavu voditi će djelatnici JU Natura Jadera, Josipa Adžić, mag.geol. i Josip Brajković, čuvar prirode. Učenici će obići 3 lokacije u Vlašićima; livade, uvalu i Kvasilo koje se nalaze u ekološkoj mreži Natura 2000.
Posebnu pozornost posvetit ćemo Kvasilu, zamočvarenom obalnom pojasu uvale Vlašići koji ima značajnu vrijednost za očuvanje biološke raznolikosti. Lokalno stanovništvo naziva ga Blato jer se na njegovom području nalazi ljekovito blato te izvor pitke vode gdje lokalni pastiri napajaju ovce. U Kvasilu imaju stanište brojne biljne i životinjske vrste a neke od njih su ugrožene i zaštićene.
Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Ova vrlo produktivna staništa posebno su značajna zbog bogatstva i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta.
Prateći prirodne promjene, promatrajući biljne i životinjske vrste učenici stječu osnovne spoznaje o samoj prirodi, odnosu čovjeka prema prirodi te važnosti suživota. Iz svega toga proizlazi i jedna važna zadaća škole u prirodi, a to je humani odnos prema prirodi i razvoj ekološke svijesti kod djece.
Ciljevi projekta „Priroda oko nas - biološka raznolikost Vlašića“:
-očuvanje prirode i bioraznolikosti u Vlašićima kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti,
-promocija prirodnih posebnosti Vlašići i okolice s ciljem očuvanja posebno vrijednih prirodnih prostora,
-ojačati svijest stanovnika o važnosti zaštite okoliša, flore i faune te značajnim zaštićenim vrstama koje se nalaze na području Vlašići,
-briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000
-poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca prema prirodi oko nas

Projekt "Priroda oko nas-biološka raznolikost Vlašića" financiraju: JU Natura Jadera, Zadarska županija - UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove i TZ Grada Paga.
Izvor: TZ Pag

0
0
0
s2smodern