obkat

Novosti & Aktualnosti

15 Travanj 2024
U organizaciji Grada Paga, u ponedjeljak 15. travnja dijelit će se sadnice cvijeća u Kneževom dvoru s početkom u 14 sati. Uredimo svoj vrt, uljepšajmo svoj Grad! Foto: Radio Pag
04 Travanj 2024
Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta u pratnji sa Monikom Udovičić, ravnateljicom Uprave za sustav turističkih zajednica, ...
04 Travanj 2024
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i globalni medijski konglomerat Paramount započeli su provoditi zajedničku marketinšku kampanju u svrhu ...
02 Travanj 2024
U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Grada Paga na prepunom Trgu Petra Krešimira IV priređena je dobrodošlica i Uskršnji ...
29 Ožujak 2024
U zahvalu za pomoć koju su mu pružili, kralj Bela IV. je 30. ožujka 1244. godine Pažanima i Pagu dodijelio Zlatnu povelju, Bulu, kojom je ...

Obavijesti

  • Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području otoka Paga

    Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području otoka Paga - pogledaj

    više informacija
  • Javni poziv za predlaganje programa i projekta javnih potreba koje će na području Grada Paga za 2024. provoditi Vjerske zajednice

    Javni poziv za predlaganje programa i projekta javnih potreba koje

    više informacija
  • POZIV - 17. sjednica GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAGA

    Na temelju članka 34. st. 3. Zakona o lokalnoj i

    više informacija
  • Javni natječaj za financiranje programa i projekata javnih potreba sredstvima proračuna Grada Paga za 2024. godinu

    Upravni odjel za prostorno uređenje i gospodarstvo na temelju Odluke

    više informacija
  • Natječaj za dodjelu stipendija 2024

    Natječaj tekst objave - pogledajte dokument Privitak / Formular uz natječaj - pogledajte

    više informacija
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
transparentnost

Festival smokava održava se u Zadru već 9. put za redom. Organizatorica festivala, gđa Sandra Babac Damjanić ovim festivalom promovira smokvu u svim njezinim oblicima. Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.

U nastavku donosimo osvrt učenice Srednje škole Bartula Kašića u Pagu na sudjelovanje u jednom dijelu ove manifestacije.
„Ove godine i moja je škola sudjelovala na Festivalu smokve koji se je održavao u Muzeju antičkog stakla u Zadru. To je festival kojeg već deveti put za redom organizira gđa Sandra Babac Damjanić, promovirajući smokvu kao važan dio mediteranske prehrane i kulture uopće.
Naši mentori, prof. Branko Tičić i Teo Bukša, odabrali su upravo nas, treći razred ugostiteljske struke, da im se pridružimo u ovom „izazovu". Kao razred, s našim smo se mentorima odlučili pripremiti nešto malo drugačije, ali uz uvjet da smokva i dalje bude u centru pažnje. Složili smo se oko izbora jela jer nam je svima bio cilj prezentirati smokvu u drugom izdanju. Odabrali smo nekoliko jela i od toga napravili meni.
Dva dana nam je trebalo da sve to pripremimo i osmislimo postav stola i prezentaciju.
Napokon petak! U osam sati ujutro krenuli smo prema Zadru. Nismo mogli sakriti uzbuđenje. Iako je bilo rano jutro, nismo prestali čavrljati o tome što tko očekuje te kakva bi jela i slastice mogli pripremiti drugi sudionici. Kada smo napokon stigli i ušli u muzej, vidjeli smo da ostali sudionici već postavljaju stolove pa smo i mi započeli s radom. Postavljajući stol, okretala sam se i gledala kako su drugi sudionici prezentirali svoja jela. Uglavnom sam vidjela razne varijante slastica, dok smo mi imali cjelokupni meni. Na početku stola postavili smo juhu od smokava kao naše prvo jelo, zatim, kao toplo predjelo, servirali smo janjeću jetricu na starorimski način s crnim grožđem i, naravno, smokvama. Sljedeće jelo bila je teletina na starorimski način, također sa smokvama, a kao prilog glavnom jelu poslužili smo ječam s motarom. Za slatko na kraju pobrinuli smo se pripremivši fritule sa smokvama i umakom od divlje kupine te okruglice od smokava s bademom i umakom od smokve i naranče.
Samo otvaranje manifestacije odvilo se jako brzo jer su posjetitelji bili nestrpljivi probati jela prije nego ona nestanu.
Na kraju nam se trud isplatio jer su posjetiteljima naša jela bila vrlo ukusna. To smo i očekivali jer smo ipak imali drugačiju ponudu od drugih. Naime, jela koja smo pripremili i prezentirali „ukrali" smo starim Rimljanima još iz 1. stoljeća poslije Krista. U jednoj od mnogobrojnih izjava za medije, naš mentor Branko Tičić je, održavši lekciju iz povijesti i gastronomije rekao: „Pripremili smo jela rimskih patricija koja su karakteristična po biljkama koje su uzgajali i koristili u svakodnevnoj prehrani, od smokava, grožđa te ostalog voća i mirodija koje su mogli naći ili su prilikom osvajanja donosili u svoje gradove."
No, i jela ostalih sudionika predstavljala su zanimljive kombinacije namirnica kao i izvanredan okus.
Negdje oko 13 sati završio je ovaj događaj i vratili smo se u svoju školu. Putem smo rezimirali viđeno (i kušano). Ovo je za nas bilo jako lijepo iskustvo te se nadam da će naša škola i u budućnosti sudjelovati u ovom i sličnim događanjima."

 

Izvor: Srednja škola Bartula Kašića Pag

0
0
0
s2smodern